Drie Vredeburgteams in bondsduel

Limmen – Op vrijdag 15 december speelden de teams van Vredeburg 2 (thuis tegen ZSC/Het Witte Paard 2), Vredeburg 3 (uit bij Castricum 4) en Vredeburg 4 (uit bij ZSC/Het Witte Paard 5) een bondsduel. De overige schakers speelden ronde twaalf van de interne competitie.

Vredeburg 2 is een middenmoter in de derde klasse C. ZSC/Het Witte Paard 2 is, gelet op de hoge ratings, een titelfavoriet. Remi Aafjes was de eerste die de koning moest omleggen. Ook Samer Alrayes verloor zijn partij. Hij kwam pionverlies in het middenspel niet te boven. Dick Aafjes hield lang stand tegen een sterke opponent, maar werd in het eindspel op techniek verslagen. Dean Piepers zorgde voor een aangename verrassing door zijn tegenstander, met bijna vierhonderd ratingpunten meer op de teller, te verslaan. Weliswaar was Piepers in de opening een pion verloren, maar daar stonden prachtige aanvallende loperlijnen tegenover. En die waren uiteindelijk beslissend! Tars Wanders scoorde op het eerste bord een keurige remise. De dichtgeschoven stelling bood voor beide spelers geen aanvallende aanknopingspunten meer. Ook Hans de Goede was goed voor een knap half punt. In een spannend eindspel lukte het beide spelers niet om een vrijpion naar de overzijde te loodsen, waarna een remisestelling resteerde. De niet onverdienstelijke eindstand: 2-4.

Vredeburg 3

Vredeburg 3 was bij Castricum 4 goed voor een nette 2-2. Bert van Diermen en Marlies Sturk namen een half punt mee naar huis. Adri Beentjes verloor, maar zijn nederlaag werd uitgepoetst door een knappe overwinning van kopman Pieter Klein. Vredeburg 3 staat halverwege de competitie op een vijftig-procentscore in de vierde klasse D. Vredeburg 4 was goed voor een 2-2 score bij ZSC/Het Witte Paard 5. Hier waren captain Jan Brantjes en Ed van Duin goed voor een half punt. Paul de Ruijter verloor, maar door de mooie zege van Jeroen van Vliet werd toch een wedstrijdpunt behaald.

Vredeburg 4

Vredeburg 4 blijft evenwel de laatste plaats bezetten in de vierde klasse F. In de interne competitie bestendigde koploper Luc Janssen zijn leidende positie aan de hand van een overwinning op Harold Ebels. Laatstgenoemde hield de boel zo’n veertig zetten droog, maar moest toen één, twee pionnen rond de koning laten gaan om mat te voorkomen, waarna het voor Janssen een koud kunstje was. Bert Hollander had succes tegen Cédric Lagarrigue. Bob Stolp boekte een zege op Ferry Haan, maar bepaald makkelijk ging het niet voor Stolp. Haan hanteerde een risicomijdende strategie door veel af te ruilen. Pas in het diepe eindspel wist Stolp, op basis van een iets meer solide pionnenstructuur, het verschil te creëren. Nico Pepping was met recht tevreden over zijn knappe overwinning op Bas van Vliet.

Komende vrijdag vermaken de Vredeburgschakers zich met het altijd vrolijke kersttoernooi. (Foto: Pixabay)