Door een vuurtje in Roozendaal sloeg de vonk over

Foto boven:
Aad en Cornelia met locoburgemeester Roel Beems. (Foto: Hans Boot)

Castricum – Aad de Graaf (1937) en Cornelia Castricum (1943) komen beiden uit een middenstandsgezin in het dorp en hebben er ook altijd gewoond. Zij werkten mee in de zaak van hun ouders en trouwden vanzelfsprekend ook hier. Afgelopen maandag vierde het stel zijn diamanten huwelijk, waarvoor locoburgemeester Roel Beems ook even op bezoek ging.

Door Hans Boot

Aad werd geboren aan de Bakkummerstraat 91a. Zijn vader Jaap had met zijn broer Cor een winkel in elektronische apparatuur die later uitgroeide tot Expert De Graaf in de Torenstraat. Het was te verwachten dat Aad daarmee ook zijn brood verdiende, zoals hij vertelt: ,,Na mijn lagere schooltijd heb ik de MTS in Alkmaar gevolgd en tot mijn militaire dienst bij de Marine werkte ik al in de winkel van mijn vader. Na mijn dienstplicht keerde ik in de winkel terug. Rond 1960 nam ik het installatiebedrijf over en droeg bij aan de uitbreiding van het bedrijf. Daar ben ik officieel gestopt toen ik zestig was, maar ik bleef al die jaren op de achtergrond meedraaien.’’

Kermis

Voor Cornelia bleek er ook geen carrière buiten Castricum te zijn weggelegd: ,,Ik deed de MULO aan de Dorpstraat en haalde gelijk mijn middenstands- en typediploma. Daarna ging ik in de slagerij van mijn ouders aan de Breedeweg aan de slag, waar ik tot mijn trouwen heb gewerkt.’’

De trouwfoto van Aad en Cornelia. (Foto: aangeleverd)

Cornelia licht toe hoe zij Aad ontmoette: ,,Hij kwam in 1961 als monteur bij ons langs om koelmachines aan te sluiten. Het klikte wel tussen ons, maar het duurde tot de Castricummer kermis in augustus dat we elkaar weer tegenkwamen.” Aad vult haar aan: ,,Dat was in het toenmalige café Roozendaal, waar later de Oude Schimmel in kwam. Cornelia vroeg of ik een vuurtje voor haar had en toen sloeg de vonk echt over.’’

Kavel

Na een verloving trouwde het paar op 15 mei 1963 voor de wet in het oude raadhuis aan de Dorpsstraat en vervolgens voor de kerk in de Pancratius. De eerste stek werd een huisje achter de winkel in de Torenstraat. ,,Na twee jaar zijn we boven de zaak gaan wonen. Inmiddels waren onze zoons Robert (1964) en Erik (1965) geboren. Ons volgende adres was een woning aan de Van Hoockerkenlaan, waar zoon Danny (1970) ter wereld kwam’’, aldus Cornelia. Aad neemt het weer over: ,,We hebben daar 48 jaar gewoond tot we de kans kregen om in 2017 een kavel te kopen voor de bouw van een vrijstaande woning op de grond die vrij kwam na de sloop van de Molenweideschool. Ons huis, dat In 2018 werd opgeleverd, bevalt ons prima. Alles is gelijkvloers en we hebben een leuke buurt. Zolang onze gezondheid het toelaat, hopen we hier voorlopig nog even te blijven.’’

Schenking

Ondanks dat Aad door zijn werk weinig vrije tijd overhield, zag hij toch kans om af en toe wat ontspanning te zoeken: ,,Ik heb een aantal jaren getraind bij FC Castricum, zonder er wedstrijden te spelen. Daarnaast was ik vaak in de sportschool te vinden en ook leefde ik mij uit bij het beoefenen van sporten als judo en taekwondo. Samen met Cornelia genoten we van kamperen en wij wandelden ook graag. We zijn ook in diverse landen geweest als Corsica, Frankrijk en Noorwegen.’’

Aad en Cornelia kregen naast hun zoons drie schoondochters, zes kleinkinderen en één achterkleinkind. Het feest is op de trouwdag gevierd in hotel Fase Fier. Het bruidspaar had geen wensen, maar vroeg om een schenking voor Kika Kinderkankervrij.