Doneer komende zondag je zaailingen bij de bomenhub in Bakkum

Bakkum – Meer Bomen Nu gaat dit jaar 1 miljoen bomen (ver)planten! En jij kunt daarbij helpen door zaailingen uit je eigen tuin (of uit die van je buren of oma) te doneren. Op zondag 27 november kun je zaailingen inleveren op honderden plekken in het land. In Bakkum kan dat bij de bomenhub van Meer Bomen Nu aan de Duinenboschweg, ter hoogte van de Zanderijweg.

Elke boom of struik produceert ieder jaar zaailingen. Maar in een achtertuin is vaak geen ruimte voor al die zaailingen om volwassen boom of struik te worden. Maar iemand anders wil ze graag hebben! Lever zaailingen en stekken in en Meer Bomen Nu zorgt dat ze een goed plekje krijgen. Zo planten we samen een miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit.

  • Zaailingen: Ga in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50-150 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kan je er afschudden en hoef je niet mee te geven.
  • Stekken zijn ook welkom! Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan je in de grond steken en dan groeit er een nieuwe boom of struiken.
  • Vlier, vijg, druif: snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50-60 cm en zet ze met onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen (dit kan ook met vlinderstruik, maar pas later in het seizoen)
  • Populier/wilg: schuin afzagen of knippen, liefst 2-3 meter lang, bij planten minimaal 50 cm in grond
  • Afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes (met wortel afsteken)
  • De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd.
  • Het is fijn voor de ontvanger als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam erop.

Lever ze in bij Bomenhub Bakkum op zondag 27 november tussen 14.00 en 17.00 uur.