Doek valt voor SV Vredeburg

Limmen – Op dinsdag 21 maart speelde het eerste team van SV Vredeburg het belangrijke bondsduel bij Caïssa Eenhoorn in Hoorn. Op vrijdag stond ronde 23 van de interne competitie op het programma.

In 2019 werd het eerste team van SV Vredeburg, mede dankzij de komst van de sterke Limburger Luc Janssen, verrassend kampioen in de tweede klasse van de NHSB en promoveerde naar de eerste klasse, doorgaans de verblijfszone van de grote schaakverenigingen uit Alkmaar, Haarlem, Hoorn, Purmerend en Zaanstad. Twee maal werd een schaakseizoen door corona niet afgemaakt, en eenmaal wist Vredeburg op miraculeuze wijze het vege lijf te redden en aan degradatie te ontsnappen. Maar dit seizoen bleek dan toch dat de eerste klasse te hoog gegrepen is.

Het allesbeslissende duel bij het ijzersterke Caïssa Eenhoorn ging kansloos verloren met 6,5-1,5. Bob Stolp veroverde op het eerste bord nog heel knap een half punt en Luc Janssen wist zelfs een zege uit het vuur te slepen, maar Bert Hollander, Ed Stolp, Barry Blekemolen, Harold Ebels, Remi Aafjes en Tars Wanders werden getrakteerd op een nederlaag. Zo doet Vredeburg na vier seizoenen in de eerste klasse een stapje terug. Minder aanzien, maar wel meer kans op resultaat!

Interne competitie

In de interne competitie zijn nog vijf ronden te gaan alvorens de prijzen worden verdeeld. Bert Hollander lijkt onderweg naar de titel. Via een degelijke overwinning op Barry Blekemolen – pionwinst in het middenspel was doorslaggevend – blijft zijn voorsprong in tact. Á la Frankrijk-Nederland maakte Luc Janssen korte metten met de stelling van Adri Beentjes. Ook Hidde Ebels tekende voor een vlotte winstpartij. Hier was Hans de Goede het slachtoffer, die het na verlies van een loper voor gezien hield. Dean Piepers en Jelle Min – talentvolle spelers die dit seizoen besloten niet alleen maar op Internet te schaken, maar ook bij een echte vereniging – deelden het punt in een interessante partij.

Theo Al moest lang blijven zitten om zijn tegenstander Arthur Wilbie ervan te overtuigen dat voor hen beiden remise het maximaal haalbare was. Jaap-Jan Min speelde een lekkere partij en bond Bert van Diermen aan de zegekar. In het middenspel van zijn partij tegen Harold Ebels wist Tars Wanders het tij te keren en een winnende aanval op te bouwen. Hij maakte dankbaar gebruik van de kwetsbare positie van de zwarte koning. Nico Pepping wist, na stukwinst, een ogenschijnlijk gewonnen stelling te creëren tegen Gijs Pouw. In het eindspel liet Pepping echter het voordeel uit de vingers glippen en bood Pouw ruimte voor een mataanval. Komende vrijdag zijn er bondswedstrijden voor Vredeburg 3 (thuis tegen Krommenie 4) en Vredeburg 4 (uit bij Castricum 3).