Doe- en praatgroep voor kinderen (8-12 jaar) van ouders met psychische problemen

Regio – Naar schatting telt Nederland zo’n 577.000 ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Kinderen komen daarmee thuis in aanraking, want psychische en/of verslavingsproblemen raken onbedoeld iedereen binnen het gezin. Daarom bieden Brijder en GGZ Noord-Holland-Noord voor deze kinderen de KOPP/KOV-groep in Alkmaar aan.

Kinderen voelen vaak goed aan dat het niet goed gaat met hun ouder en reageren daar allemaal anders op. Sommige vragen extra aandacht, anderen schamen zich of nemen teveel taken en verantwoordelijkheid op zich. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op overbelasting en kunnen zij op den duur zelf problemen gaan ontwikkelen. Om deze kinderen verder op weg te helpen bieden Brijder en GGZ NHN de KOPP/KOV-groepen. Belangrijke ingrediënten van deze doe-praatgroepen zijn het bieden van onderlinge (h)erkenning, het wegnemen van irreële gedachten en het ontschuldigen van zowel kind als ouder.

Preventiewerker Petra Poland vertelt in deze video meer over de groep.

Dit doen zij door inzicht te verschaffen in emoties die de kinderen kunnen hebben, handvatten mee te geven hoe zij met de thuissituatie om kunnen gaan, de weerbaarheid te versterken en kennis te vergroten in de problematiek van hun ouder(s). Daarnaast merken kinderen dat zij niet de enige zijn, kunnen zij hun verhaal kwijt en kennismaken met kinderen met soortgelijke ervaringen. Binnenkort start in Alkmaar een doe- en praatgroep (8-12 jaar) voor kinderen en jongeren van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. De groep bestaat uit acht kinderbijeenkomsten van anderhalf uur. Ook zijn er twee ouderbijeenkomsten.

Waar en wanneer

De doe- en praatgroep voor kinderen van 8-12 jaar vindt plaats op woensdagmiddag van 15.00 tot 16.30 uur aan de Kees Boekestraat 5 in Alkmaar. De eerste bijeenkomst is op 17 mei.

Informatie en aanmelding

Er is geen verwijsbrief nodig en de kinderen worden niet ingeschreven bij de GGZ. Aan de groep zijn geen kosten verbonden. Ouders kunnen hun kind ook zelf aanmelden. Kinderen uit regio Alkmaar zijn van harte welkom. Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met preventiewerker Petra Poland (p.poland@ggz-nhn.nl / 06 23116109).