Doe- en praat groep voor kinderen van verslaafden

Regio – Naar schatting telt Nederland zo’n 500.000 ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Als een ouder een psychisch en/of verslavingsprobleem heeft, worden kinderen thuis vaak met stresssituaties geconfronteerd. Daarom bieden Brijder en GGZ Noord-Holland-Noord voor deze kinderen de KOPP/KOV groep aan.

Kinderen voelen vaak goed aan dat het niet goed gaat met hun ouder en reageren daar allemaal anders op. Sommige vragen extra aandacht, anderen schamen zich of nemen teveel taken en verantwoordelijkheid op zich. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op overbelasting en kunnen zij op den duur zelf problemen gaan ontwikkelen. Om deze kinderen verder op weg te helpen bieden Brijder en GGZ NHN de KOPP/KOV groepen.

Belangrijke ingrediënten van deze doe-praatgroepen zijn: het bieden van onderlinge (h)erkenning, het wegnemen van irreële gedachten en het ontschuldigen van zowel kind als ouder. Dit doen zij door inzicht te verschaffen in emoties die de kinderen kunnen hebben, handvatten mee te geven hoe zij met de thuissituatie om kunnen gaan, de weerbaarheid te versterken en kennis te vergroten in de problematiek van hun ouder(s). Daarnaast merken kinderen dat zij niet de enige zijn, kunnen zij hun verhaal kwijt en kennismaken met kinderen met soortgelijke ervaringen.

Binnenkort start in onze regio een doe-praatgroep (8-12 jaar) voor kinderen en jongeren van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. De groep bestaat uit acht kinderbijeenkomsten van anderhalf uur. Ook zijn er twee ouderbijeenkomsten.

Waar en wanneer

De doe- en praatgroep voor kinderen van 8-12 jaar vindt plaats op maandagmiddag van 15.00 tot 16.30 uur in Alkmaar. De eerste bijeenkomst is op 9 mei.

Informatie en aanmelding

Er is geen verwijsbrief nodig en de kinderen worden niet ingeschreven bij de GGZ. Aan de groep zijn geen kosten verbonden en ouders kunnen hun kind ook zelf aanmelden. Kinderen uit regio Alkmaar zijn van harte welkom. Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met preventiewerker Petra Poland (p.poland@ggz-nhn.nl / 06 23116109). (Foto: Pixabay)