Dit jaar geen traditionele intocht Sint Nicolaas

,,Het coronavirus is de reden dat er dit jaar geen traditionele intocht van Sinterklaas plaatsvindt’’, zo laat burgemeester Toon Mans weten. De Sint zal de dorpen Castricum, Limmen en Akersloot wél aandoen, maar niet op de wijze die wij al jarenlang kennen. Het besmettingsgevaar bij grote groepen mensen is te groot.”

Door Henk de Reus

De burgemeester beseft dat dit geen leuke boodschap is voor de vele kinderen die zich op de intocht hebben verheugd. Er wordt nog nagedacht over een alternatieve vorm. Aan de Sinterklaascomité ’s van de drie dorpskernen heeft hij daarom gevraagd om mee te denken over de wijze waarop het Sinterklaasfeest wèl kan worden gevierd. Onafhankelijke journalistiek vereist hoor en wederhoor. De redactie legde het niet doorgaan van de intocht daarom voor aan de Goedheiligman. Wat vindt hij van het besluit van de burgemeester?

Vanuit zijn paleis in Madrid laat Sint telefonisch weten dat een aantal van zijn Pieten op dit moment in Spaanse quarantaine zijn nadat zij in de stad Sinterklaasinkopen deden. Het was hartstikke druk in de winkels en de ‘Waaghalspiet’ vertikte het om tijdens het winkelen een mondkapje op te doen. Hierdoor raakte hij besmet met het coronavirus. Om lessen uit zijn onverantwoorde gedrag te leren maakt hij op dit moment mondkapjes met pepernootmotief voor de andere Pieten. Sint laat verder weten dat hij, vanwege zijn hoge leeftijd, tot de risicogroep behoort en daarom het liefst drukke plekken mijdt. Hij vindt het dan ook een verstandig besluit van de burgemeester om de traditionele intocht niet door te laten gaan.

Sint zal zijn gezicht zeker in de dorpskernen laten zien en zegt toe dat alle kinderen in Castricum, Akersloot en Limmen gewoon hun verlanglijstje kunnen insturen en dat het ook dit jaar niet zal ontbreken aan cadeaus, pepernoten en speculaas. Als de quarantainepieten virusvrij zijn wordt de boot klaargemaakt voor de overtocht. Waar deze zal aanmeren horen we later nog.

Fotobijschrift:
Een traditionele intocht van Sint Nicolaas, zoals op deze foto, zit er dit jaar helaas niet in (Foto: aangeleverd)