Discussie Schiphol: ,,Algemeen belang moet centraal staan’’

Regio – In de discussie over de luchthaven Schiphol moet het algemeen belang weer centraal komen te staan. Dat vindt Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks. Ze ging vorige week in gesprek met inwoners van Castricum en omstreken tijdens een online bijeenkomst over Schiphol, vliegen en treinen.

Kröger blijkt de gemeente Castricum goed te kennen. Ze wandelt graag in de omgeving en roemt de verbinding van het stationsgebied met de natuur: je wandelt uit de trein zo het bos en duin in. Het brengt de deelnemers aan de ontmoetingsavond op een gesprek over haar actie ‘Meer treinen, minder vliegen’. De strijd tussen die twee noemt ze oneerlijk.

,,Om reizen met de trein een concurrerend alternatief te laten worden, zijn drie factoren van belang: tijd, gemak en prijs. Probeer nu maar eens een internationaal treinkaartje te boeken. Een treinreis duurt langer, het boeken is een ramp én de prijs is vaak ook nog hoger. Alle landen in Europa werken te veel nationaal. Er moet meer samen worden gewerkt tussen de landen en er moet meer geïnvesteerd worden in een internationaal netwerk, ook in en door Nederland. Vliegen heeft daarnaast geen eerlijke prijs. Brandstof kent geen belasting, de tickets geen BTW en de maatschappelijke kosten worden niet meegerekend.”

Kwaliteit

Kröger was diezelfde ochtend nog bij een bijeenkomst van stakende Schipholmedewerkers. Die strijden voor betere arbeidsvoorwaarden. ,,Nu gaat het debat over Schiphol vooral over kwantiteit en niet over kwaliteit. We zouden juist voor kwaliteit moeten gaan. We kunnen met minder vliegbewegingen toe. We zijn niet tegen vliegen of tegen mobiliteit. Minder betekent niet geen. Men vreest banenverlies, maar kwaliteit kun je alleen leveren met voldoende goed opgeleid en goed betaald personeel. Het algemene belang moet weer centraal komen te staan. Niet het belang van de KLM en Schiphol.” Hoe de toekomst eruit ziet voor de luchtvaart? ,,Ik hoop dat mijn kinderen klimaatneutraal de wereld kunnen ontdekken.” (Foto: aangeleverd)