Dirigente Ineke Mulder: ‘Van zingen word je blij!’

Zaterdag 29 oktober gaven vier koren een presentatieconcert in de RK kerk te Uitgeest, die allemaal onder leiding staan van Ineke Mulder. Het idee hiervoor ontstond bij gemengd koor Puur Sangh toen drie leden opzegden en de vraag aan Ineke werd gesteld: “Kunnen we niet met al jouw koren een concert geven, wellicht levert dat nieuwe leden op?”

Ineke Mulder deed ooit de amateuropleiding voor dirigent, leeft hier inmiddels van en vertelt enthousiast wat muziek voor haar betekent. Ineke: “Muziek is voor mij inspiratie en een verbinding met iets wat groter is dan jijzelf. Het geeft energie en verveelt nooit. Ik dirigeer bij vier klassieke koren die toch heel verschillend zijn. De wetenschap heeft aangetoond dat het invloed heeft op je gezondheid als je zingt en dat is niet verwonderlijk, van zingen word je blij!”

Vanaf september sloegen haar vier koren, Puur Sangh, Cantorij, Laus Deo en Viridicanta dus de handen ineen en werd een repertoire samengesteld. Ineke: “Het ene koor doet dat met een muziekcommissie, het andere koor besluit met de leden of ik doe het samen met de organist en een archivaris. Daarbij kijk ik altijd of een en ander technisch haalbaar is. En dan komt de molen op gang, de kerk moet geregeld worden, er moeten flyers uitgedeeld en de pers ingelicht. Dat dit regelwerk goed is gelukt, bleek uit de mooie opkomst van circa 150 mensen die luisterden naar de prachtige klanken van de vier koren. Ook het orgelspel van Ton Schoen, volgens Ineke een zeer creatieve geest, was indrukwekkend. Voorafgaand aan de verschillende koren werd wat informatie gegeven over bijvoorbeeld de historie. Zo bleek dat in Uitgeest al vanaf 1561 een koor actief was. Ook maakte men meteen van de gelegenheid gebruik mensen op te roepen om eens een repetitie bij te wonen en eventueel wat noten mee te zingen. Vooral mannen kan men goed gebruiken. Ineke: “Mensen mogen drie keer vrijblijvend mee doen en daarna kijk ik of je bij de goede stemgroep bent ingedeeld maar ook naar het bereik en timbre. Men moet overigens wel willen investeren.” Ineke lacht: “Ik houd van doorwerken en kán streng zijn. Ik word vervelend als het onrustig is en verwacht concentratie.” Dat deze aanpak werkt, werd zaterdag eens te meer duidelijk tijdens het presentatieconcert waar iedereen flink van onder de indruk was. Tot slot klom de dirigente op een kerkbank en zongen publiek en koren aan het eind van het concert samen met zichtbaar plezier de bekende spiritual Kum ba Yah waarna een daverend applaus volgde.

Voor informatie over de koren, Ineke Mulder: 075-6219192. (Monique Teeling)