Digitaal kerstconcert Projectkoor Castricum

Castricum – Projectkoor Castricum moet door de coronamaatregelen het traditionele kerstconcert annuleren. Al meer dan tien jaar organiseert het koor een meestal uitverkocht kerstconcert. Het succes is niet in de laatste plaats te danken aan de bijzondere programmering en medewerking van professionele solisten. Tot 2019 vonden deze concerten plaats in de voormalige Maranathakerk, sinds vorig jaar in de sfeervolle protestantse kerk in Castricum.

Naast de kerstconcerten vonden in de afgelopen jaren ook succesvolle voorjaarsconcerten plaats met uiteenlopend repertoire zoals aandacht voor musicals. De deelnemers zijn afkomstig uit de hele regio van Alkmaar tot Heemskerk. Velen nemen al jarenlang deel aan het project. Bij de kerstconcerten is het aantal koorleden gemiddeld zeventig en bij de voorjaarsconcerten zijn er gewoonlijk vijftig koorzangers. Vanzelfsprekend hoopt het Projectkoor Castricum, evenals veel andere koren, in 2021 weer concerten te kunnen verzorgen.

Professionele opnames

Om toch de vele belangstellenden enigszins een blij kerstgevoel te geven is op YouTube een groot aantal kerstcomposities geplaatst, uitgevoerd tijdens kerstconcerten in de afgelopen jaren. Het zijn professionele opnames, gemaakt door Ed Taylor (eveneens koorlid) uit Beverwijk met zijn deskundige crew. Deze opnames zijn te vinden onder de trefwoorden ‘Cees Brugman kerstconcerten’ of ‘Projectkoor Castricum’. Soms worden bij de zoekresultaten ook andere artiesten of ensembles getoond, maar na even scrollen is het Projectkoor Castricum dan weer aanwezig.

De volgende werken zijn (in willekeurige volgorde) te beluisteren: Coventry Carol- Mary’s song en El Nacimiento (beide werken met gastsoliste Mirjam Betjes), Carol of the bells, Gloria (Vivaldi), Bethlehem, Ordinary Baby (met soliste koorlid Ina Nieuwenhuis) en Benedicus uit ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins (ook met instrumentale medewerking van Brendan Croydon, cello en Ingrid Remhs, pauken) Piano: Gijs Braakman. Dirigent: Cees Brugman.

Naast kerstcomposities zijn er ook fragmenten van voorjaarsconcerten met onder meer muziek uit bekende musicals zoals ‘Les Miserables’, ‘Phantom of the Opera’ en ‘Joseph and the amazing technicolor dreamcoat’ met gastsolisten van musicalvereniging The Cast Jolanda Vermolen en Harry Mooij. Het Kennemer Blaasensemble, dat medewerking heeft verleend aan enkele kerstconcerten, is te zien met fijnzinnige muziek van Mozart.