Dierenkunst van aangespoelde flip-flops uit Kenia bij Wereldwinkel Castricum

Castricum – Ocean Sole maakt unieke dierenbeelden en verwerkt daarbij vele tonnen slippers die jaarlijks op de stranden van de Keniase kust aanspoelen. Flip-flops zijn populair, want goedkoop maar meestal niet duurzaam. En afgedankte slippers die in zee terecht komen, veroorzaken een milieuramp voor zowel het zeeleven als de lokale gemeenschappen. Ocean Sole zet zich in om oplossingen te vinden door afval te verwerken tot kunst.

Via lokale verzamelpunten belanden zo’n 400.000 slippers per jaar bij Ocean Sole, die de verzamelaars hiervoor een kiloprijs betaalt. Bij aankomst zijn de slippers nog vies met zand en olie eraan, dus worden ze gewassen (uiteraard met een milieuvriendelijk middel). Nadat ze op kleur zijn gesorteerd, zijn ze klaar om gebruikt te worden. Eerst worden de slippers op een blok hout gelijmd. Dan gaan de plaatselijke kunstenaars en ambachtslieden aan de slag om hier een beeld van een dier uit te snijden. Bijvoorbeeld een giraf, olifant of schildpad, in uiteenlopende formaten. Ieder beeld is uniek, zowel door de hand van de maker als door de kleuren van de gebruikte flip-flops.

Wereldwinkel Castricum is trots dat ze de kunstwerkjes van Ocean Sole in de collectie heeft. Tot 2 september zijn ze te koop met 20% korting. Kom er een uitkiezen in de winkel aan de C.F. Smeetslaan 4. Kijk ook op Facebook en Instagram voor het actuele aanbod. (Foto: aangeleverd)