Diefstal e-bikes krijgt een politiek staartje

Castricum – In deze krant van vorige week staat het verhaal over de diefstal van de elektrische fietsen van Ruud en Annemieke Jurrjens uit de ‘bewaakte’ fietsenstalling bij het station. Omdat het hier niet bij blijft, heeft de gemeenteraadspartij Lokaal Vitaal onlangs vragen hierover gesteld aan het college.

Door Hans Boot

Nadat de brutale diefstal van de fietsen van het echtpaar Jurrjens was gepleegd, werd ook landelijk in de media gemeld dat het stelen van e-bikes zienderogen was toegenomen. Dat schrijft Lenie Kelder ook namens de fractie van Lokaal Vitaal in een recente brief aan het college: ,,Vorig jaar werden 53 aangiftes gedaan en dit jaar al 104. In Castricum gebeurde dat voornamelijk rond het NS-station, zelfs uit de bewaakte stalling. Een extra slot of ketting helpt niet of nauwelijks. De dieven laten zich daardoor niet tegenhouden.’’ Lokaal Vitaal vindt dat voor de gebruikers van de fietsenstalling niet aanvaardbaar en heeft de volgende vragen voor het college:

  1. Welke organisatie is verantwoordelijk voor de bewaakte fietsenstalling bij het NS-station?
  2. Is bekend of is na te gaan aan welke voorwaarden een bewaakte fietsenstalling moet voldoen?
  3. Is bekend of na te gaan of aan deze voorwaarden wordt voldaan en er dus daadwerkelijk sprake is van een bewaakte stalling?
  4. Is het college bereid om in overleg te treden met de beheerder van de bewaakte stalling om te komen tot het treffen van nadere maatregelen om zo het stelen van e-bikes en andere fietsen tegen te gaan?
  5. Is het college bereid om, indien dit nodig is, hiervoor zelf een inspanning te verrichten in welke vorm dan ook?

(Foto: Hans Boot)