Dichtwedstrijd middelbare scholieren Castricum met thema 75 jaar vrijheid

Castricum – Dit jaar organiseert de Raad van Kerken Castricum een dichtwedstrijd voor Castricumse middelbare scholieren, met als thema 75 jaar bevrijding.

Een deskundige jury leest en beoordeelt de ingezonden gedichten. Belangrijke punten voor het gedicht zijn:

  • 75 jaar vrijheid speelt een rol
  • maximaal 25 regels lang
  • passend taalgebruik
  • geschikt om voor te dragen voor een groot publiek tijdens de 4 meiherdenking in de Dorpskerk, bij het Joodse monument en bij het oorlogsmonument.

Haal bij het schrijven inspiratie uit verzetsstrijders, omgekomen Joden uit Castricum, geallieerden. Enkele straten in Castricum dragen namen van Castricumse verzetsstrijders, zoals Dokter Leenaers, Huibert van Ginhoven, Jan Hoberg en Leo Toepoel. De graven van Dokter Leenaers, Jan Hoberg en Leo Toepoel bevinden zich op de R.K. begraafplaats bij de Sint Pancratiuskerk. Voor meer informatie: Werkgroep Oud-Castricum http://www.oud-castricum.nl (jaarboeken Castricum in oorlogstijd).

In het laatste oorlogsjaar zijn geallieerde vliegtuigen in de lucht getroffen. De bemanning vond veelal op zee de dood en op het strand spoelden slachtoffers aan. Op het kerkhof bij de Dorpskerk bevinden zich 36 oorlogsgraven van met name Engelsen en Canadezen.

Er is vanaf 2013 een monument voor de 31 Joden uit Castricum die omkwamen in 1940-1945. Voor meer informatie: ‘De in Castricum ingeschreven Joden die omkwamen in 1940-1945’ door Ton de Groot.

Op 9 april is het 75 jaar geleden dat de Duitse verzetsstrijder tegen het nazisme Dietrich Bonhoeffer, naar wie het Bonhoeffercollege vernoemd is, omgebracht werd. Ook aan hem mag een gedicht worden gewijd.

Uiterlijke inleverdatum 20 maart bij rvkcastricum@ziggo.nl of bij de docent Nederlands.

(Foto: Pixabay)