Dichter Daatje wint tweede prijs

Castricum – De Castricumse dichter Daatje (foto) heeft met haar gedicht ‘Wikkel mij in servetjes’ de tweede prijs gewonnen van de Rob de Vos-prijs 2022. Maandag maakte de jury de drie prijswinnaars van deze landelijke gedichtenwedstrijd bekend.

In september stond Daatje (Aleid Bos) op het Smaakmakers Festival Castricum met een aantal eigen gedichten. Ze vertelt: ,,Dat vond ik leuk om te doen én heel spannend. Meestal ben ik er zelf niet bij als iemand een gedicht van mij leest. En nu gooide ik ze zo achter elkaar het publiek in en hoopte maar dat mensen een paar mooie zinnen zouden vangen om mee naar huis te nemen.’’ Aangemoedigd door de enthousiaste reacties op haar voordracht besloot ze deel te nemen aan de gedichtenwedstrijd.

De Rob de Vos-prijs wordt uitgeloofd door Meander. Meander magazine is een podium voor (nog) niet bekende dichters. Aleid: ,,Dit is de eerste keer dat ik een gedicht instuur voor een landelijke wedstrijd. Het mooie van deze wedstrijd is dat alle inzenders een juryrapport krijgen. Dat vind ik ongelooflijk sympathiek. En ik was nieuwsgierig naar wat de jury zou opmerken en wat ik daarvan kan leren.’’ Ruim een week geleden bleek ze een van de tien genomineerden uit ruim tweehonderd inzendingen. Ze was al helemaal verguld met die nominatie.

Aleid Bos is tekstschrijver/redacteur van beroep. Ze helpt graag auteurs van beleidsrapporten en juridische brieven om hun informatie in toegankelijke tekst te schrijven. Daarnaast schrijft en publiceert ze gedichten onder de naam Daatje. Haar derde bundel ‘Misschien brengen de scherven nog geluk’ verscheen in 2020 bij Leporello Uitgevers. Lachend: ,,Nou, laat dan nu dat ‘Misschien’ maar even weg!’’ Daatjes gedicht en de gedichten van de andere prijswinnaars staan op www.meandermagazine.nl/cat/robdevosprijs. (Foto: aangeleverd)