Diamanten huwelijk voor Ben en Ilse

Akesloot – Ze wonen ruim vijftig jaar aan de Wagnerlaan, maar dat wil niet zeggen dat hun leven een kabbelend beekje is geweest. Door de Tweede Wereldoorlog leerden Ben de Graaf Bierbrauwer en Ilse Würtz elkaar kennen en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Het actieve paar was onlangs zestig jaar getrouwd.

Ben werd op 17 augustus 1937 in Amsterdam geboren. Hij groeide op in de Argonautenstraat in de Stadionbuurt. Na zijn militaire dienst werkte hij een aantal jaren als onderwijzer in de hoofdstad. Ilse zag het levenslicht op 1 juni 1938 in Hamburg en woonde later in Keulen. Op de vraag hoe ze Ben ontmoette, antwoordt ze: ,,Mijn vader zat tijdens zijn dienstplicht in het Duitse leger als ‘hospik’ en werd tijdens de oorlog gelegerd in Amsterdam. Hij was het echter niet eens met de Duitse bezetting en heeft met een Duitse ambulance van het Rode Kruis illegaal heel wat Joden met gevaar voor eigen leven naar onderduikadressen vervoerd. Dat was de reden dat mijn vader na de oorlog in Nederland mocht blijven en dat mijn moeder, mijn zus en ik volgden. Mijn ouders kregen in 1947 een woning en kwamen boven Ben in de Argonautenstraaat te wonen. Zodoende leerden we elkaar al jong kennen. Na mijn schooltijd op het gymnasium ging ik direct werken bij Ketjen in Amsterdam-Noord. Ik wilde wel studeren, maar kreeg geen studiebeurs omdat ik geen Nederlander was. ’s Avonds volgde ik opleidingen, onder andere tot chemisch analiste. In 1958 werd ik analiste bij de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, die een instituut had in Nieuwersluis. Daar heb ik tien jaar gewerkt als onderzoeker van water en waterbodems.‘’

De trouwfoto van 9 mei 1962. (Foto: aangeleverd)

Pensioen

Ben neemt het woord over: ,,Rond 1954 werden we verliefd op elkaar en op 9 mei 1962 zijn we getrouwd in Amsterdam. Daardoor werd Ilse Nederlandse. We hebben daarna op verschillende adressen ingewoond, want het lukte niet om een volwaardige woning te krijgen Toen ik in 1965 de kans kreeg om op een school in Loenen aan de Vecht aan de slag te gaan en daar een huis kreeg toegewezen, hebben we die dan ook met beide handen aangegrepen. Inmiddels had ik een opleiding voor leraar Handarbeid bijna voltooid en in 1969 werd ik gevraagd om leraar beeldende vorming en kunstgeschiedenis te worden op het Zaanlands Lyceum in Zaandam. Daar heb ik ook ‘ja’ tegen gezegd. Toen we een woning zochten kwamen we toevallig in Akersloot terecht en kochten een huis aan de Wagnerlaan, waar we nog steeds met plezier wonen. Ook van mijn werk heb ik altijd genoten tot aan mijn pensioen in 2002.‘’

Ilse vertelt verder over de highlights uit haar bewogen leven met Ben: ,,Nadat we verhuisd waren naar Akersloot, stopte ik met werken in verband met de geboorte van onze dochter in 1969. Drie jaar later werd onze zoon geboren. In 1990 heb ik de draad weer opgepakt en ben onderzoekswerk gaan doen in dienst van de Universiteit van Leiden. Sinds 2003 mag ik van mijn pensioen genieten.‘’

Ardennen

Naast hun drukke bestaan vond het stel ook tijd voor verschillende liefhebberijen. Ben: ,,Onze grote gezamenlijke hobby is reizen. Begin jaren ’60 hebben we Griekenland ontdekt en inmiddels zijn we daar 53 keer geweest. Ook hebben we heel veel andere landen bezocht. In het begin kampeerden we altijd, maar nu trekken we er op uit met een camper.

Ook hebben we allebei veel getennist en biljart ik nog steeds graag. Verder fotografeer en schrijf ik voor mijn eigen website www.BGBpix.nl.‘’

Ilse houdt erg van lezen en het maken van textiele werkvormen. Over het geheim van zo’n langdurige relatie zegt ze: ,,We hebben veel dezelfde soort interesses en daarnaast hebben we altijd onze eigen bezigheden gehouden.‘’

Het 60-jarig huwelijk van Ben en Ilse werd met de kinderen en vier kleinkinderen in de meivakantie gevierd in de Ardennen. ,,Thuis zijn er wat vrienden en buren uitgenodigd voor een etentje. Overigens hebben we het erg op prijs gesteld dat burgemeester Mans vorige week dinsdag uitgebreid de tijd nam om ons te komen feliciteren!‘’, aldus het diamanten paar. (Foto: Hans Boot)