Diamanten echtpaar lid van dezelfde roeivereniging als burgemeester

Castricum – Hans en Lous Huis in ’t Veld vierden afgelopen week hun diamanten huwelijk. Burgemeester Karen Heerschop kwam het echtpaar zaterdag feliciteren en dat werd min of meer een feest van herkenning.

Door Hans Boot

Hans Huis in ’t Veld werd geboren in 1939 in Alkmaar, terwijl zijn ouders in Heerhugowaard woonden. In 1942 verhuisde het gezin naar Amsterdam, waar Hans tot zijn 24e vertoefde. Zijn echtgenote Lous Goedknegt zag in die stad het levenslicht in 1934, groeide daar op en woonde er tot het huwelijk. Op de vraag hoe het stel elkaar ontmoette, antwoordt Hans: ,,Dat was bij Roeivereniging Ignatius College (RIC), waarvan we allebei lid waren. Al snel kregen we verkering, maar ik moest eerst van mijn moeder de HBS afmaken voordat ik mocht trouwen. Dat gebeurde op 25 november 1963 voor de wet en uiteraard in Amsterdam. Ik werkte toen al bij Werkspoor als verkoper van scheepsmotoren.’’

Jaren later werd Hans vakbondsleider bij de Unie. Dit heeft hij tot zijn pensioen gedaan voor de metaalsector en zette zich onder andere in voor de werknemers van Tata Steel. Lous vult Hans aan: ,,Ik heb de MULO gevolgd en werd daarna directiesecretaresse bij de meelfabriek Holland tot we trouwden.’’

Aquarellen

Direct na het huwelijk verhuisden Hans en Lous naar Zaandijk. ,,Daar hadden we een flat die wat klein werd nadat onze kinderen Robert, de tweeling Eric en Frank en José waren geboren. In 1969 konden we aan de Henri Dunantsingel in Castricum dit huis kopen. Ondanks dat we in de loop der jaren wat meer hulpbehoevender zijn geworden, wonen we hier dankzij onze kinderen, de thuiszorg en een traplift nog steeds met plezier’’, aldus Hans. Nadat het diamanten paar stopte met de actieve roeisport, werd de vrije tijd besteed aan de nodige hobby’s.

Lous: ,,Ik hield mij graag bezig met breien en borduren en gaf ook als vrijwilliger handwerkles in de jaren 70 op een basisschool. Daarnaast bezocht en reed ik ouderen. Verder was schilderen mijn grote passie met als gevolg dat ons hele huis volhangt met voornamelijk aquarellen.’’ Hans was zeer actief wat vergaderen betreft: ,,Ik heb in diverse besturen gezeten, zoals dat van een school, kerk, Stichting Welzijn en de afdeling Castricum van het CDA.’’ Voor al zijn verdiensten ontving de bruidegom in 2009 een Koninklijke onderscheiding.

Geduld

Als waarnemend burgemeester Karen Heerschop, met enige vertraging door het afsluiten van de A9, het bruidspaar komt gelukwensen, wordt door middel van verhalen al gauw teruggeblikt op het wel en wee van roeivereniging RIC. Daarvan is Karen voorzitter, dus verschillende herinneringen worden opgehaald. De burgemeester heeft gelukkig ook een kopie van de huwelijksakte van Hans en Lous bij zich, waarop ook leden van RIC worden genoemd die getuige waren. Vervolgens wordt er nog even gezellig nagepraat en is ‘geduld hebben’ volgens Lous het geheim van zestig jaar huwelijk. Hans voegt daaraan toe: ,,Van elkaar houden in goede en slechte tijden.’’ Inmiddels werden Hans en Lous verrijkt met zeven kleinkinderen, waarvan er drie met zoon Robert in Amerika wonen. Het huwelijksfeest werd op 22 november in kleine kring gevierd.

Op de foto:
Het diamanten paar met burgemeester Heerschop en de trouwakte. (Foto: Hans Boot)