Diamant voor Leo en Ank van den Brom

Akersloot – Leo en Ank van den Brom leerden elkaar al op de Ulo kennen. Hoewel er toen nog geen sprake was van verliefdheid zijn hun wegen sindsdien niet meer uit elkaar gegaan. Afgelopen maandag vierden zij dat ze inmiddels zestig jaar terug in de echt zijn verbonden.

Door Henk de Reus

Leo (82) zag op 11 oktober 1940 in Zaandam het levenslicht. Ank (80) kwam op 30 juni 1942 in Koog aan de Zaan ter wereld. Het zijn beiden oorlogskinderen, al weet Leo zich van de oorlogstijd nauwelijks meer iets te herinneren. Voor Ank ligt dit anders. Bepaalde gebeurtenissen in die tijd heeft zij nog scherp op het netvlies staan. Ank: ,,Mijn ouders zaten in het verzet. M’n vader maakte deel uit van een sabotageploeg. Ze noemden het ook wel een knokploeg. De mannen vergaderden meestal bij ons thuis. Ik zie ze nog zitten. Ik was toen nog geen drie jaar. Mijn moeder was koerierster. Voor het overbrengen van berichten of wapens gebruikte ze vaak de kinderwagen als dekmantel. Hier stopte ze twee schreeuwende kinderen in, waardoor ze minder aandacht trok van de Duitsers. De berichten, de post en wapens verstopte ze onder het matrasje in de kinderwagen. Dit is gelukkig altijd goed gegaan. Na de oorlog kreeg ze als blijk van verdienste een bronzen plaquette.’’ Ank haalt de plaquette tevoorschijn en toont deze aan de verslaggever. Leo’s vader kwam in aanmerking voor een ’40-’45 pensioen.

Vriendenclubje

Binnen de Ulo in Zaandam ontstond een hecht vriendenclubje dat elkaar regelmatig op schoolfeestjes tegenkwam. Leo en Ank maakten hier deel van uit. Na het beëindigen van de schooltijd bleef dit clubje bestaan. Zo kwamen ze elkaar weer tegen op dansles. Van het overspringen van een liefdesvonk was toen nog geen sprake, ook niet in de tijd dat Leo Ank wel eens meenam voor een tochtje met z’n zeilboot. De vonk was toen nog steeds niet overgesprongen omdat cupido zijn pijlen op zak hield. Ze begonnen elkaar in de loop der tijd steeds leuker te vinden. Leo: ,,Ik vond Ank een knappe meid en dat is ze eigenlijk altijd gebleven. Ze heeft ook een vlotte babbel.’’ Het deed Ank deugd dat Leo echt werk van haar maakte. Dat deden de andere jongens minder. Ze konden het steeds beter met elkaar vinden en Amor kreeg steeds meer vat op hen.

Leo en Ank van den Brom op hun trouwdag op 8 mei 1963. (Foto: aangeleverd)

Huwelijk

De trouwdag was nog een dingetje. Leo was scheepswerktuigkundige op de grote vaart (West-Afrikalijn). Tussen twee reizen door kreeg het stel plots woonruimte aangeboden en kon er getrouwd worden. Omdat Leo nog op zee was kwam de druk van het opknappen en inrichten van de woning op de schouders van Ank te liggen. ,,Dat was nog een hele klus, maar uiteindelijk redde ik het met wat hulp van anderen. Leo kwam pas drie dagen voor de bruiloft aan en belandde zo in een gespreid bedje.’’ De huwelijksvoltrekking vond op 8 mei 1963 plaats. Leo en Ank kregen twee kinderen. Inmiddels beleven ze ook veel plezier aan hun vier kleinkinderen, drie jongens en een meisje.

Beroep

Leo had een gevarieerde carrière. Na het varen werd hij eerst operator bij Mobil Oil. Daarna werd hij productieleider bij Chick Scheermesjes in Sloterdijk. Zijn laatste baan was arbeidsdeskundige bij (toen nog) de Sociale Verzekerings Bank. Hij werkte hier tot aan zijn pensioen in 1999. Ank heeft ook niet stilgezeten. Voor het huwelijk deed zij kantoorwerk en werkte zij in een platenzaak. Toen hun twee kinderen (André en Saskia) wat ouder waren is Ank bij Wastora gaan werken, eerst bij de vestiging in Zaandam, later in Alkmaar. Hier was zij verkoopster van witgoed.

De plaquette die Anks moeder na de Tweede Wereldoorlog ontving als dank voor haar verzetswerk. (Foto: Henk de Reus)

Hobby’s en gezondheid

De gezondheid van beiden is goed. Dit maakt dat ze er voorlopig nog niet aan denken om kleiner te gaan wonen. Ank: ,,Ik vind het nog veel te leuk om in de tuin te werken. Als gediplomeerd bloemschikster kan ik mijn hart hier helemaal ophalen.’’ Beiden houden van muziek en lezen. Ank schildert ook graag, al is ze hier bescheiden over. Met hun mooie caravan zijn ze bijna heel Europa doorgereisd. Het liefst trekken ze er een paar keer per jaar op uit. Engeland is bij hen favoriet.

Feest

Afgelopen zondag was er een receptie in Johanna’s Hof voor familie, vrienden en kennissen. Op maandagochtend is locoburgemeester Roel Beems langs geweest en ’s avonds zijn ze met hun kinderen bij de Griek gaan eten. Een tip voor een langdurige relatie? Ank: ,,Ga niet constant boven op elkaars lip zitten en doe de dingen in samenspraak.’’ Zo te merken is dit bij Ank en Leo aardig gelukt. (Foto: Henk de Reus)