Diamant voor Cees Louwe en Annie Louwe-Krom

Foto boven:
Cees en Annie Louwe brengen een toast uit op hun diamanten huwelijk. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Voor de een was het liefde op het eerste gezicht, voor de ander niet – maar toch groeide er een duurzame relatie tussen Cees Louwe en Annie Louwe-Krom. Afgelopen dinsdag werd deze bezegeld met een diamanten huwelijk.

Door Henk de Reus

Cees, over vier dagen 85 jaar, groeide op in Koedijk in een gezin met twaalf kinderen. Z’n vader was veehouder. De wieg van Annie (82) stond in Limmen. Ze wist zich omringd door twee zusjes en een broertje. Haar vader had een slagerij in Limmen.

Eerste kennismaking

De eerste kennismaking was bijzonder. Kees, toen 22 jaar, was ’s avonds met zijn vrienden een aantal cafés in Alkmaar en de Egmonden langs geweest om te testen of het bier overal hetzelfde smaakte. Hij belandde die avond uiteindelijk bij een dansgelegenheid vlak bij ’t Putje in Heiloo, waar ook Annie en haar vriendin naar toe waren gegaan. Kees: ,,Toen ik binnen kwam viel mijn oog direct op Annie. ‘Die is voor mij’, dacht ik.’’ Het liep iets anders dan gedacht. ,,Het werd geen ‘kat in ’t bakkie’ hoor’’, zegt Annie. ,,Hij zei met wat bluf dat hij mij aan het eind van de avond naar huis zou brengen, maar dat feest ging mooi niet door. Ik merkte dat hij zichzelf flink wat moed had ingedronken en zei dat ik zelf wel thuis wist te komen. Als hij mij nog ’n keer wilde zien, kon hij mij een week later thuis ophalen. Hij moest dan wel nuchter zijn en het niet wagen om bij ons thuis aan te bellen. We spraken af dat hij aan de kant van de weg zou blijven staan om mij op te wachten.’’

Cees en Annie op hun huwelijksdag in 1964. (Foto: aangeleverd)

Een week later diende zich bij huize Krom een bijzonder moment aan. Cees wist waar Annie woonde en verscheen inderdaad met zijn brommer ten tonele. Hij stelde zich netjes aan de kant van de Rijksweg op. Annie: ,,Mijn zusje stond op de uitkijk en zag Cees als eerste aankomen. ‘Annie’, riep ze, ‘kom gauw, want daar komt ie aan!’ De rest van het gezin rende naar het raam om een glimp van Cees op te vangen. In de ontstane drukte vielen de bloempotjes van het raamkozijn.’’ Cees: ,,We reden die avond op de brommer naar de bioscoop om de film ‘De kanonnen van Navaronne’ te zien.’’ Dit was destijds een hit, maar niet bepaald een film die de romantiek bij een first date doet opbloeien.

Huwelijk en beroep

Na twee jaar verkering traden Cees en Annie op 30 januari 1964 in het huwelijk. Het stel kreeg vier kinderen en er zijn inmiddels zes kleinkinderen. Cees werkte aanvankelijk als chauffeur bij de Land en Tuinbouwbond, later bij de firma Castricum in Bakkum. Hierna volgde er een periode in de bouw. Als gevolg van rugproblemen moest hij met dit laatste stoppen. De laatste 25 jaar werkte Cees als chauffeur bij een touringcarbedrijf. Annie is altijd blijven werken, ook toen de kinderen er waren. Naast het werk in de slagerij van haar vader werkte ze bij inpakbedrijf Jan Brakenhoff in Castricum. Toen haar vader in 1980 overleed nam Annies broer de zaak over. Tot zes jaar terug bleef ze hieraan verbonden.

Gezondheid en hobby’s

Aan het uiterlijk te zien heeft het harde werken het stel jong gehouden. Cees blaakt nog van gezondheid, terwijl Annie na een dubbele hersenbloeding qua mobiliteit wat beperkt is. Het leidt tot weinig problemen en de dingen die in huis moeten worden geregeld lossen ze samen op. Annie: ,,Ik geef het commando en Cees voert het uit’’, zegt ze met een glimlach.

Annie houdt van lezen, breien en kaarten, terwijl Cees meer een doener is. Hij fietst regelmatig naar een bollenboer in Bakkum om wat hand- en spandiensten te verrichten en een praatje te maken.

Het 60-jarig huwelijksfeest vond dinsdag plaats in restaurant Johanna’s Hof waar zij met 35 gasten van een heerlijk lunchbuffet genoten. De dag werd afgesloten met een bezoek van burgemeester Karen Heerschop.