Deskundigen beantwoorden vragen over stamboomonderzoek

Alkmaar – Een inloopmiddag voor iedereen die vragen heeft over stamboomonderzoek en familiegeschiedenis: op vrijdag 23 februari organiseert het Regionaal Archief in Alkmaar voor het eerst een gratis voorouderspreekuur, in samenwerking met de afdeling Noord-Holland Noord van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Deskundigen van de NGV zitten die middag klaar om alle mogelijke vragen te beantwoorden over familieonderzoek. Zo helpen ze beginners met het opstarten van hun stamboomonderzoek en zoeken ze mee naar oplossingen voor meer ervaren genealogen die zijn vastgelopen bij hun onderzoek.

De enthousiaste vrijwilligers van de NGV geven tijdens het voorouderspreekuur voorlichting en tips over de aanpak van stamboomonderzoek en het online zoeken naar genealogische gegevens, en demonstreren programma’s waarin de gevonden informatie over voorouders kan worden opgeslagen. Ze vertellen hoe zulke gegevens in de studiezaal van het Regionaal Archief opgezocht en verwerkt kunnen worden en helpen bij het lezen van de soms moeilijk leesbare handschriften van de oude documenten. Later deze middag is bovendien een specialist in voorouderonderzoek in Duitsland aanwezig, afkomstig van de afdeling Hollands Noorder Kwartier van de NGV.

Eerste keer in Alkmaar

De Nederlandse Genealogische Vereniging heeft als doel onderzoek naar stamboom en familiegeschiedenis te bevorderen. De ervaren genealogen van de NGV staan onderzoekers regelmatig bij tijdens voorouderspreekuren. Omdat het op 23 februari de eerste keer is dat zo’n voorouderspreekuur plaatsvindt in Alkmaar, wordt om 13.00 uur afgetrapt met een korte uitleg over de collecties van het Regionaal Archief. Bovendien is er die middag de mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding door de depots waar de archiefstukken worden bewaard en daarmee een kijkje te nemen achter de schermen van het archief.

Informatie

Het voorouderspreekuur vindt plaats op vrijdag 23 februari tussen 13.00 en 16.30 uur in het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig; iedereen is van harte welkom om die middag langs te komen, ook niet-leden van de NGV. Het is handig een bezoek aan het voorouderspreekuur voor te bereiden door zo veel mogelijk gegevens te verzamelen over ouders en grootouders, zoals geboortedata, geboorteplaatsen en trouwdata. Specifieke vragen kunnen eventueel alvast van tevoren worden gesteld door een e-mail naar secretaris-nhn@ngv.nl te sturen.

Op de foto:
Een Alkmaars gezin poseert in de jaren twintig/dertig in de achtertuin. (Foto: Regionaal Archief)