DesignLab op PCC Oosterhout in gebruik genomen

Alkmaar – Programmeren, eigen ontwerpen uitprinten in 3D of kunnen laseren? Het is van grote toegevoegde waarde voor de leerlingen van Vakcollege Techniek op PCC Oosterhout. En: ,,Dit is nog maar het begin.’’

Brugklasleerling Danny (13 jaar, Heiloo) heeft met zijn groepje een huis compleet ingericht. Trots toon hij het eindresultaat: ,,Ik heb bijvoorbeeld dit bureau met de computer gemaakt.’’ Alle meubels werden online op schaal ontworpen en met name de piepkleine computermuis oogstte bewondering van zijn docent. Danny: ,,Het voelt fijn om iets dat je zelf hebt ontworpen, later in je eigen handen te hebben!”

Vanaf dit schooljaar is werken in het DesignLab verankerd in het lesprogramma. Onderwijsassistent Maxxyme Kaan: ,,Onze leerlingen zullen later – bijvoorbeeld als timmerman – zeker werken met door computer aangedreven machines. Wij willen dat ze daar op school al ruim ervaring mee opdoen en niet pas als ze werken.” Edwin Bax, docent Techniek & Vakmanschap, vult aan: ,,Ook de leerlingen van andere profielen op PCC Oosterhout mogen van het DesignLab gebruikmaken. Ze kunnen hier sieraden ontwerpen, koekjesvormen, malletjes voor lollies of zorghulpmiddelen.”

Danny toont zijn laatste 3D-product: een piepklein pionnetje. Daarmee speelden ze een bordspel, waarvoor ze eerst zelf de digitale dobbelsteen moesten programmeren. Danny: ,,Ik hou er gewoon van om zelf dingen te maken met mijn eigen handen.” Een feestelijke opening van het DesignLab zat er vanwege corona helaas niet in. Tijdens het Open Huis zullen echter zeker mooie producten van leerlingen te zien zijn!

Op de foto:
Onderwijsassistent Maxxyme Kaan met techniekleerling Danny (13) en het huis met de zelfontworpen meubels en het bordspel met de zelf-geprogrammeerde dobbelsteen. (Foto: aangeleverd)