DELTA ziet af van glasvezelnetwerk in Castricum

Castricum – Over de aanleg van glasvezel in onze gemeente is de laatste jaren het nodige te doen geweest. Omdat de exploitanten E-Fiber en Delta Fiber beiden vergunning hadden gekregen voor de aanleg van een netwerk, zouden de straten twee keer open moeten. Zover komt het echter niet, want DELTA Netwerk (een bedrijf van Delta Fiber) ziet er geen brood meer in en is inmiddels afgehaakt. Hiervan zijn alle inwoners die reeds een abonnement hadden afgesloten, schriftelijk in kennis gesteld.

Door Hans Boot

Vanaf mei 2022 worden er discussies gevoerd over de aanleg van een glasvezelnetwerk in de kernen van onze gemeente. Er was toen nog sprake van twee exploitanten, waarvan E-Fiber zich als eerste had gemeld en daarom toestemming kreeg om in september vorig jaar te starten met de benodigde graafwerkzaamheden. De tweede onderneming was Delta Fiber die tevens vergunning had gekregen, maar door de gemeente verplicht werd om te wachten totdat E-Fiber klaar was met haar netwerk. Dat heeft nog wel even geduurd, omdat het een gigantische klus was. Ondertussen probeerde Delta via een gerechtelijke procedure af te dwingen dat men eerder zou mogen starten. Tevergeefs echter, want de gemeente werd in het gelijk gesteld.

Bedrijventerreinen

Delta ging wel aan de gang met het promoten van haar producten en gaf belangstellenden de gelegenheid om zich aan te melden voor een glasvezelabonnement bij één van haar telecomaanbieders of toestemming te geven voor een gratis aansluiting. Dit krijgt echter geen vervolg, want in een brief van 22 mei jl. heeft DELTA Netwerk de betreffende inwoners laten weten dat de exploitant heeft besloten om geen eigen glasvezelnetwerk aan te leggen in Castricum. Daarbij werd vermeld dat deze beslissing geen invloed heeft op de bedrijventerreinen die mogelijk wel van glasvezel worden voorzien.

Geen kosten

Als reden voor deze intrekking wordt in de brief gezegd dat gebleken is dat een andere partij in de gemeente is gestart met de aanleg van een glasvezelnetwerk. Dat klinkt niet erg plausibel, omdat deze constatering, zoals hierboven beschreven, al langere tijd bekend was. Voor de ontvangers van de brief geldt dat alle abonnementen worden geannuleerd en er geen kosten in rekening worden gebracht. Achteraf kan nog worden geconcludeerd dat de meeste inwoners niet rouwig zullen zijn om het wegvallen van een exploitant, want het voor de tweede keer opbreken van hun straat blijft ze nu bespaard. (Archieffoto: Hans Boot)