DekaMarkt verovert Castricum, Limmen en Bakkum

Castricum – Als het aan de ontwikkelaar van Deka Vastgoed ligt, is de supermarkt straks niet alleen in Castricum en Limmen te vinden, maar ook in Bakkum. Een DekaMarkt op de Stetweg heeft volgens hem ‘hoge prioriteit’.

Door Aart Tóth

Normaal is dit aan een hevige strijd en veel lobbywerk voorbehouden, een vestiging van een supermarkt binnen een gemeente. Voorbeeld daarvan is het verdwijnen van de kleine DekaMarkt op het Kooiplein enige jaren terug. Een nieuwe supermarkt op die plaats bleek vooralsnog niet haalbaar, zo dicht bij winkelcentrum Geesterduin. Een alternatief werd gevonden aan de Stetweg in Bakkum, waar voorheen Kraakman Tuinmachines zat. Dit terrein is al eigendom van DekaMarkt, maar het lukte niet de juiste vergunningen te krijgen.

Nieuwe winkels

Intussen zijn er positieve ontwikkelingen voor de DeKaMarkt op zich. De familie Deen heeft besloten om haar supermarkten te verkopen. Zij heeft er daarbij gekozen om dit te doen aan drie supermarktorganisaties met een Noord-Hollandse achtergrond. Hierdoor heeft de DekaMarkt negentien winkels kunnen verkrijgen, waaronder de vestigingen in de Torenstraat in Castricum en Berkenlint in Limmen. In een gesprek met ontwikkelaar van het Vastgoed van Deka werd duidelijk dat het ‘nog wel maanden kan duren voor Deen is omgebouwd naar een DekaMarkt’.

Plannen voor Stetweg

De ontwikkelaar geeft ook aan dat een DekaMarkt op de Stetweg ‘hoge prioriteit’ heeft. Dit ter vervanging van de vestiging Kooiplein, waar intussen twee verschillende ontwikkelaars plannen hebben voor de upgrade van het plein. ,,Naar het schijnt is men bij de gemeente geen voorstander van een grote supermarkt op het Kooiplein vanwege verwachte parkeerproblemen en de aanvoerroutes door een woonwijk.” De ontwikkelaar laat weten dat ‘bij langer uitstellen van besluiten over de Stetweg, er al heroverwogen wordt de vestiging Kooiplein opnieuw in te richten’. ,,De voorkeur gaat naar de Stetweg, waarbij de mogelijkheid ontstaat ook zo’n achttien appartementen boven het winkelpand te realiseren zonder meteen hoog te bouwen.” Voor de ontwikkelingen rondom Deka in de toekomst zal besluitvorming in het college en de raad van Castricum een belangrijke rol spelen.

Op de foto de toekomstige vestiging van DeKaMarkt in Limmen. (Foto: Aart Tóth)