Deelnemers NLdoet treffen mooi weer

Castricum – Het Oranje Fonds organiseerde afgelopen weekend, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet. Deze grootste vrijwilligersactie van Nederland zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.

Door Henk de Reus

De aanmeldingen van vrijwilligers lagen dit jaar lager vanwege corona. Ook in Castricum waren er om die reden minder klussen aangemeld dan anders. De Stichting Boshutten St. Wilfried deed, evenals vorige jaren, wél mee. De stichting stelt haar accommodatie beschikbaar voor jeugd en jongerenwerk, natuur educatieve en spirituele activiteiten.

Zeventien vrijwilligers

Voorzitter Marcel de Geest legt uit: ,,We hebben vandaag hulp bij het plaatsen van tien meter schapenhek, het aanleggen van straatwerk bij de ingang zodat de afwatering beter loopt, het storten van beton, tuinwerkzaamheden en het maken van drie nieuwe luiken voor de boshutten. We zijn vandaag met zeventien vrijwilligers, het stichtingsbestuur meegerekend. Vier van hen zijn vaste vrijwilligers en doen vandaag mee. Vier vrijwilligers zijn hier voor het eerst, en zes anderen deden eerdere jaren ook al mee met NLdoet. Deze vrijwilligers zijn ook altijd voor een klus tussendoor te bereiken en dat is prettig.’’

‘Iets terug doen’

Bij de ingang klinken doffe klappen van mokers. Twee mannen leggen de laatste tegels tussen het pad en de binnenplaats. Hierdoor ontstaat er eindelijk een verharde verbinding van het pad naar de hutten en kan het water mooi aflopen. Iets verderop meten twee mannen nauwkeurig de stukken van het hek, terwijl een van de twee de verbindingen tussen de onderdelen in orde maakt. Op de binnenplaats staan moeder Jennifer Pettersson en haar dochtertje Lova (7) met een kwast en een pot zwarte beits in de hand. Zorgvuldig wordt de beits op een van de wanden van het gebouwtje aangebracht. Jennifer: ,,De kinderen doen wel eens mee met een boshuttenmiddag en zo kunnen we iets terug doen. Dit hoeft zich niet alleen tot vandaag te beperken. Mocht het tussendoor eens nodig zijn dan steken we graag de handen opnieuw uit de mouwen.” Lova zegt ervaring te hebben met schilderen want thuis heeft ze geholpen met het schilderen van de vlonder. Voor beiden is het nog even doorwerken. Om 16.00 uur, als alles is opgeruimd, mogen ze aanschuiven bij het kampvuur en krijgt iedereen een drankje.

Op de foto:
Jennifer en dochtertje Lova (7) dragen hun steentje bij door het beitsen van de houten wanden. (Foto: Henk de Reus)