Deelnemers Klimaatmars: ‘politieke daadkracht hard nodig’

Castricum – Naar schatting 175 mensen bezochten zaterdag de klimaatmars in Castricum. Achttien Castricumse organisaties waren betrokken bij de mars. Zij vragen de lokale politiek om zich na de verkiezingen meer in te zetten voor de energietransitie, natuurbehoud, biodiversiteit en klimaatrechtvaardigheid.

De stoet vertrok vanaf het Huis van Hilde en ging over de Dorpsstraat richting het Raadhuisplein. Voorop liepen Moeder Aarde met een wereldbol in haar handen en twee Red Rebels, een performance-groep van Extinction Rebellion. Ook verderop in de optocht was er veel te zien, onder andere een aantal prachtige kostuums van zeedieren. De stoet werd muzikaal begeleid door de Straatklinkers.

Oekraïne

Organisator Theo Versteegen refereerde in zijn speech aan het schrijnende verhaal van een jonge moeder op de Oekraïne-manifestatie eerder die dag. De Klimaatcoalitie Castricum gaf gehoor aan de oproep vanuit de gemeente om bij die manifestatie aanwezig te zijn. Versteegen noemde de situatie in Oekraïne als voorbeeld van hoe fossiele brandstoffen niet alleen voor klimaatontwrichting, maar ook voor oorlog zorgen. Hij stelde: ,,De motivatie om veel urgenter aan klimaatdoelen te werken wordt door de verschrikkelijke Oekraïne-oorlog alleen nog maar versterkt.’’ Hij citeerde daarbij ook de Oekraïense klimaatwetenschapper en IPCC-auteur Svitlana Krakovska. ‘Dit is een fossiele brandstof-oorlog. Het is duidelijk dat we niet op deze manier kunnen blijven leven, het zal onze beschaving vernietigen.’

Kantelpunt

Rosanne Rootert van de Social Tipping Point Coalitie vroeg de aanwezigen om zorgvuldig te stemmen en het eigen consumptiegedrag aan te passen en groter te denken: ‘zet je burgerkracht in! Kies een onderwerp, bijt je erin vast, zoek medestanders en kom in actie.’

Als voorbeelden hiervan noemde Rootert de succesvolle druk die pensioendeelnemers en klimaatgroepen op pensioenfonds ABP zetten om niet meer 15 miljard in fossiele brandstoffen te steken, de oproep die Reclame Fossielvrij aan de gemeente Amsterdam deed om fossiele reclames te weren en de inzet van de Bomen-groep van Transitie Castricum om de kapvergunning weer in te voeren. Daar is nu een politieke meerderheid voor.

Klimaatcoalitie

Versteegen deed een oproep om na deze klimaatmars de krachten te blijven bundelen. ,,We zijn geen partij, we zijn geen vereniging, we zijn een beweging. Een beweging van burgers.” Mensen die op wat voor manier dan ook actief willen worden, kunnen zich melden bij een van de organisaties of een mail sturen naar klimaatcoalitiecastricum@gmail.com. (Foto: Hans van der Vecht)