Debuutroman Melanie Mehrer over het verlaten van de gebaande paden

Bakkum – Overal ter wereld lijken mensen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Complottheorieën, oorlogsscenario’s en machtsmisbruik zorgen ervoor dat de mensheid verdeelder lijkt te zijn dan ooit. Maar zijn we werkelijk zo verdeeld? Of brandt de allesoverheersende liefdesvlam nog altijd in ieder van ons en hoeven we ons slechts wat meer open te stellen? Melanie Mehrer (1985) besloot een roman te schrijven met deze thema’s als basis. Haar boek ‘De Illusie-Industrie’ werd een boeiend en herkenbaar verhaal over waarheid en perceptie, over belangen en bewustwording.

Door Raimond Bos

Nooit eerder had Melanie een boek geschreven. Ze groeide op in Akersloot en volgde verschillende studies, waarna ze verschillende werkzaamheden verrichtte. Van dierenartsassistente tot medewerkster bij een uitgeverij, een reeks betrekkingen passeerde de revue maar nergens bleef ze langer dan anderhalf jaar. ,,We zijn het grootste deel van onze tijd bezig met iets doen wat we eigenlijk niet zo leuk vinden, in ruil voor geld. Ik deed daar wel mee, omdat ik geen andere oplossing zag’’, verklaart ze. In 2014 werd Melanie moeder van zoon Jurre, drie jaar later werd dochter Annemarijn geboren. Ze besloot zich volledig op het moederschap te gaan richten, terwijl haar partner zorgde voor het inkomen. Intussen voltrok zich in haar hoofd een bijzonder proces, dat ertoe leidde dat Melanie begon te schrijven. ,,Er zat een verhaal in mijn hoofd en dat moest eruit. Ik hoorde echt stemmen in mijn hoofd. Hele dialogen voltrokken zich, ik werd er knettergek van. Ik dacht echt even dat ik waanzinnig werd. Maar toen ontdekte ik iets: als ik opschreef wat die stemmen vertelden, hield het op. Ik begon te schrijven en als ik de tekst drie uur later teruglas, kon ik me niet meer herinneren dat ik dat geschreven had.’’

Wappies

De polarisatie in de maatschappij lijkt steeds grotere vormen aan te nemen. Dit gegeven vormde voor Melanie een belangrijk thema om in haar boek te behandelen. ,,Mensen nemen voortdurend dingen van elkaar aan zonder ze zelf te onderzoeken. Ik geloof dat we in de kern allemaal gelijk zijn, maar dat we verschillen in de overtuigingen die we voor waar hebben aangenomen. De laatste jaren hoor je steeds vaker de term wappies voorbijkomen. Deze wappies zien weliswaar een groot deel van de werkelijkheid, maar er is ook een probleem. Ze hebben zich een werkelijkheid aangemeten die zo kwaadaardig is, dat die de macht over ze heeft gekregen. Het gaat allemaal om bewustwording. Je hebt die bewustwording nodig om uit je hokje te stappen, maar bij de wappies is dat proces te ver doorgeschoten. Mijn boodschap met dit boek is om de gulden middenweg te volgen.”

Joegoslavië

Hoofdpersoon in het boek is Rafaël, een gitarist uit Los Angeles die we volgen in verschillende cruciale fases van zijn leven. Afwisselend springt het boek van de roerige jaren 60 naar de periode rond 2008 en terug. Een deel van het verhaal speelt zich af in het door oorlog verscheurde voormalig Joegoslavië. Om dit deel van het verhaal goed neer te kunnen zetten, interviewde Melanie vooraf veel mensen uit die streek. Maar waarom specifiek Joegoslavië? ,,Dat weet ik niet precies. Als ik Kroatië binnenrijd, dan voelt het voor mij als thuiskomen. Misschien is dat ook letterlijk wel zo, want mijn moeder heeft zich ooit laten ontvallen dat ik daar ben ontstaan.’’ Zelf geloofde Melanie er nooit in dat de inwoners van de Joegoslavische deelstaten er in de jaren 90 zelf bewust voor kozen om elkaar te willen afslachten. ,,Er is een mechanisme in werking getreden dat mensen tegen elkaar opzet. De mensen in Kroatië zagen beelden op televisie van overleden mensen op straat en kregen te horen dat de Serviërs dat hadden gedaan. In Servië zagen ze precies dezelfde beelden, maar hoorden ze dat de Kroaten het hadden gedaan.’’

Mysterie

Veel mensen zijn op zoek naar verklaringen voor dingen en hebben behoefte aan bevestiging van hun gelijk. Een citaat uit het boek: ,,Door altijd maar vast te houden aan wat je kent, aan wat je kunt bewijzen, beperk je je werkelijkheid en jezelf.’’ Melanie: ,,Zie het maar als een uitnodiging om het mysterie toe te laten in je leven, het veld van de onbeperkte mogelijkheden. Nog een citaat: ,,Waar geld de overhand heeft, is liefde vaak ver te zoeken.’’ Melanie lacht: ,,Toen ik dat opschreef, zat ik nog veilig in mijn huis in Limmen, met een Audi voor de deur.’’ Uiteindelijk bracht het schrijven van het boek haar letterlijk in een nieuwe levensfase. ,,Door te schrijven werd ik weer de persoon die ik vroeger was. Ik was weliswaar succesvol binnen het systeem, maar ik werd er niet blij van. Ik koos ervoor om het schrijven voorrang te geven op alles.’’ Die persoonlijk ontwikkeling luidde ook het einde in van de relatie met haar partner. In goede harmonie gingen de twee uit elkaar en sindsdien woont Melanie in Bakkum.

Werkelijkheid

Door het schrijven besefte ze: ,,Onze diepste verlangens zijn vaak niet helder voor ons, omdat ze worden overschaduwd door maatschappelijk wenselijk gedrag. En we zijn voortdurend bezig om elkaar te beïnvloeden door onze eigen werkelijkheid te willen bewijzen. Maar dan laat je geen ruimte over voor de werkelijkheid van een ander. En die werkelijkheid zou voor jou misschien juist beter kunnen zijn.’’ Met muziek als metafoor voor het leven zelf vertelt Melanie in ‘De Illusie-Industrie’ een meeslepend verhaal, waarmee ze tegelijk de lezers laat nadenken over de manier waarop ze in het leven staan. ,,Pas als je uit de ratrace stapt die we gecreëerd hebben in onze maatschappij, ga je de echte mogelijkheden zien. Dan ben je in staat om de chaos van het onbekende te ordenen. Met waardevolle inzichten en onvoorwaardelijke liefde als resultaat.’’ (Foto: Bos Media Services)

Het boek ‘De Illusie-Industrie wordt zondag 22 mei om 16.00 uur in Bakkum officieel gepresenteerd. Wie erbij wil zijn, kan zich via info@illusie-industrie.nl aanmelden en krijgt dan de locatie en andere details toegestuurd. Het boek is in Castricum verkrijgbaar bij Legends of Music (Burgemeester Mooijstraat 29a), Kantoorboekhandel Laan (Burgemeester Mooijstraat 19), The Read Shop (Geesterduin 45) en Primera (Geesterduin 10). Online kan het boek via www.illusie-industrie.nl worden besteld.