De Woude: een eiland vol verhalen in boekvorm

Foto boven:
Auteur Dick Beets (links) aan de boekentafel met veehouder Dick Hos jr. (Foto: aangeleverd)

De Woude – Over het eiland De Woude is niet veel bekend. Dat verandert met het boek ‘De Woude, een eiland vol verhalen’, dat Cora Ney-Bruin en Dick Beets bij Uitgeverij Noord-Holland hebben laten verschijnen. Beiden hebben zich drie jaar verdiept in vierhonderd jaar geschiedenis van de Westwouderpolder.

Het dikke rijk geïllustreerde naslagwerk (330 pagina’s hardcover) kreeg vorige week zijn vuurdoop in café-restaurant ’t Kombof onder toeziend oog van sponsoren, bestuurders en eilandbewoners. Onder de aanwezigen was ook George Italiaander, die voor de boekuitreiking was overgekomen uit Tel Aviv. Gepassioneerd deed de speciale gast verslag van de periode waarin zijn ouders in WOII ondergedoken hadden gezeten op De Woude. Tussen 1946 en 1970 was hij nog veelvuldig teruggekeerd naar het eiland waaraan hij zijn leven dankte.

Auteurs Dick Beets (links) en Cora Ney-Bruin bij de presentatie van hun boek ‘De Woude, een eiland vol verhalen’. (Foto: aangeleverd)

De families op het eiland

Naast bloemlezingen over de oorlogsjaren worden de families beschreven die op het eiland leefden, en nog leven. ,,Zoals de Los’sen en de Hos’sen met hun vele nichten en aangetrouwde neven’’, aldus ceremoniemeester René Hoogland. Hij bekende dat hij, ondanks een wooncarrière van bijna veertig jaar op De Woude, nog steeds niet weet hoe dat nu precies met die families zit. Maartje Helder-Los (76), in de voetsporen van eiland-oudste wijlen haar broer Ome Dick die dit jaar 92 jaar zou zijn geworden, ontving uit handen van ex-cultuurwethouder en -eilandbewoner Ron de Haan het eerste exemplaar.

De Haan: ,,Historische informatie is belangrijk voor de gemeente. Dit boek is van grote waarde doordat de geschiedenis van het eiland wordt bewaard en verder gaat. Heel knap hoe de auteurs na hun boek over 375 jaar Starnmeer deze prestatie op hun naam hebben gezet.’’ Bestellingen van ‘De Woude, een eiland vol verhalen’ kan men doen bij Stichting Eiland De Woude. De kosten bedragen 30 euro plus verzendkosten (6,95 euro). Het boek is ook verkrijgbaar bij de betere boekhandel en via ink@dewoude.net te bestellen. Het is dan op afspraak af te halen op De Woude.