Keuken

De woonkeuken met glazen dak, hot item in de ’20s

PARTNERBIJDRAGE

Het is de motor van het huis, de plek waar het leeuwendeel van het gezinsleven plaatsvindt: de woonkeuken. Het is in dit decennium de droom van veel huizenbezitters en -kopers. Van de keuken wordt een soort serre gemaakt, bij voorkeur met een dak van hr glas. Lees hieronder meer over het fenomeen woonkeuken met een glazen dak.

Duurzame voordelen

Zo’n lichte plek in huis hoeft niet zo intensief verwarmd te worden wanneer de zon dat doet. Ook omdat u andere ruimtes veel minder gebruikt, zakt het energieverbruik en kunt u concluderen dat een woonkeuken tevens een duurzame oplossing is. Bovendien, en dat vinden veel mensen belangrijk, haalt u het zo geliefde buitenleven meer naar binnen. Bij glaswebwinkel.nl vertellen ze daar meer over, denk ook aan de mogelijkheid om het glazen dak bij warm weer open te zetten.

Multifunctionele ruimte

Omdat hier niet langer alleen gekookt, maar ook gewerkt, gebabbeld, gespeeld en gerelaxt wordt spreken we van een woonkeuken. Leefkeuken betekent hetzelfde. Het ligt vanzelfsprekend aan het aantal vierkante meters dat u creëert, maar als u toch bezig bent kunt u de mogelijkheid het beste helemaal benutten en voor een zo groot mogelijke ruimte gaan. Deze zal als een magneet op het hele gezin werken omdat iedereen vrolijk wordt van het vele daglicht dat hier naar binnen valt.

Contact

Zo is er meer contact met de anderen in het gezin, maar ook met de visite. Wanneer u het werkblad van de keuken op de rest van de woonkeuken richt – als in een soort kookeiland – kunt u als kok van dienst blijven deelnemen aan het gesprek met de borrelende gasten. U snijdt intussen de artisjokken en haalt snel wat rozemarijn uit de tuin terwijl u niks mist. Dat was vroeger wel eens anders, toen voor de komst van de visite afgesproken moest worden wie zou koken en wie de gastheer of -dame zou uithangen.

Mediterrane invloeden

Wie het begrip woonkeuken heeft uitgevonden, is niet bekend. In andere landen zoals Italië of Suriname is de keuken al sinds mensenheugenis de pleisterplek in huis, de motor zogezegd. De voordeur wordt door vaste gasten gemeden, de achterdeur staat bijna altijd open. Maar ook in aloude Amerikaanse sitcoms, van The Cosby Show tot Married… with children is te zien hoe de keuken doorgaans fungeert als huiskamer, waar van alles beleefd wordt. Het idee is nu definitief overgewaaid: we willen allemaal in onze keuken wonen en gooien er graag een verbouwing tegenaan om die droom te realiseren.