De wollige grazers zijn er weer

Uitgeest – Het gras in de BUCH-gemeenten wordt ook dit jaar weer kort gehouden door een kudde schapen. Wethouder Cecilia van Weel van de gemeente Uitgeest gaf afgelopen mandag bij woonzorgcentrum Geesterheem het startsein voor de eerste graasronde.

Door Henk de Reus

Voordat schaapsherder Marijke Dirkson met haar kudde van tweehonderd schapen door Uitgeest trekt, zet ze eerst drie lammeren af bij woonzorgcentrum Geesterheem. Marijke: ,,De bewoners van Geesterheem kunnen de schapen wel voorbij zien lopen, maar geen contact met ze maken. Daarom is ervoor gekozen om de schapen contact te laten maken met de bewoners.”

Op het pleintje naast het zorgcentrum wordt een kooi geplaatst. Samen met wethouder Cecilia Weel worden de drie lammeren in de kooi gezet. Acht bewoners van het wooncentrum worden in hun rolstoel naar buiten gereden en om de kooi gezet. Intussen heeft Marijke wat hooi bij de kooi gelegd en nodigt ze de bewoners uit om de schapen te voeren of te aaien. Eerst is men wat terughoudend, maar als een bewoonster het spits afbijt blijkt het gezegde ‘als er een schaap over de dam is volgen er meer’ helemaal te kloppen. Marijke vertelt dat de drie lammeren door haar kinderen zijn getraind op aaibaarheid en dat ze niet bang zijn voor mensen. Het blijkt helemaal te kloppen. De viervoeters zijn zo mak als een lammetje. De dieren mogen eerst anderhalve week in Uitgeest rondhuppelen. Daarna doen zij Castricum aan. (Om privacy-redenen zijn de personen op de foto onherkenbaar gemaakt) (Foto’s: Henk de Reus)