De week van de jonge mantelzorger

Castricum – Van dinsdag 1 tot en met maandag 7 juni is het de ‘Week van de jonge mantelzorger’. Het thema van deze week is dit jaar ‘Niet te missen’, het is bedoeld om de jonge mantelzorger te waarderen en zichtbaar te maken.

Ongeveer een kwart van de jongeren groeit op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoefte. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Zij helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en/of helpen met het regelen van de zorg. Maar daarnaast maken ze zich vaak ook meer zorgen dan hun leeftijdsgenoten, en missen ze de nodige zorg en aandacht voor zichzelf.

Jonge mantelzorgers en hun omgeving beseffen vaak niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt voor de jonge mantelzorger vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jongere. Daarom is deze speciale week in het leven geroepen. Zowel online als in de echte wereld zal het niet te missen zijn door allerlei activiteiten en publicaties. (Foto: Michal Jarmoluk via Pixabay)