kampvuur

De vele functies van de onverwoestbare partytent

PARTNERBIJDRAGE

Het zal in de jaren ’90 geweest zijn, toen de partytent zijn intrede deed in ons leven. Het snel op te zetten, meestal vierkante en vederlichte pakket bleek van pas te komen bij tal van activiteiten en nog altijd is de partytent onverminderd populair. Van festival tot klusplek, we gebruiken ze al decennialang.

Markten en braderieën

De eerste partytenten hadden het standaard formaat van zo’n drie bij drie meter, maar tik de zoekterm partytent 3×6 in en je ziet dat er intussen meer varianten verkrijgbaar zijn. Zo’n breed exemplaar doet dienst op markten en braderieën, waar de koopwaar droog uitgestald wordt en bezoekers eveneens geen last hebben van de regen die in ons land nogal eens uit de lucht komt vallen.

Als cateringtent op je tuinfeest

Op de website van Heuts zie je meer modellen met diverse mogelijkheden. Sommige kun je ook aan de zijkanten sluiten, zodat je er bijvoorbeeld etenswaren goed houdt tijdens een tuinfeest. Zo wordt je partytent een centrale ontmoetingsplek.

Als droge klusplek

Zag je vroeger wel eens medewerkers van ’s lands bekendste telecombedrijf (de toenmalige PTT) hun graafwerkzaamheden vanuit een kampeertent doen, tegenwoordig pakt menig klusser de partytent erbij. Hij staat in no time en beschermt de elektronica tegen vocht en oververhitting.

Op festivals en campings

Op menig meerdaags popfestival waar de feestgangers kamperen, zie je vaak partytenten als middelpunt van een groepje kampeertenten. Hieronder ontbijten ze, nemen ze de afgelopen nacht door en maken ze plannen welke artiesten ze die dag gaan zien. Op het festivalterrein staan ook partytenten, maar dan om geluidstechnici en hun apparatuur droog en koel te houden. Tevens is het zicht op het podium beter omdat de geluidsman geen zonnebril hoeft te dragen

Reparaties en tests

Grotere partytenten doen dienst als een soort mobiele garages, waar aanbieders van kleine reparaties (zoals nummerborden vervangen) hun werk op locatie doen. Je ziet ze wel eens op de parkeerplaatsen van drukke winkelcentra. Tijdens de coronacrisis kwamen de partytenten weer van pas als teststraten.

Zomerse overkapping in de tuin

Wie geen zin heeft in een verbouwing in de tuin, maar wel wat extra schaduw wil creëren, bestelt een partytent en spaart honderden euro’s uit. Niet zelden staat de tent de hele zomer door op het terras, eventueel vastgemaakt met haringen. Zo kan een simpele uitvinding multifunctioneel worden en is de partytent een tijdloos en onverwoestbaar item gebleken.