‘De kop is eraf’

Castricum – De uitdrukking ‘De kop is eraf’ wordt gewoonlijk gebezigd aan het begin van een proces of tijdsperiode. Bij tulpen betekent deze uitdrukking dat het proces – het bloeiseizoen – erop zit. Thijs Res baant zich met zijn kopmachine zorgvuldig een weg tussen de tulpenbedden.

Door Henk de Reus

Het was ook dit seizoen weer genieten van het prachtige kleurenpalet aan de Zanderij. Rode en gele tulpen, Belgische hyacinten en vele kleuren anemonen zorgden ook nu weer voor een gevarieerd kleurenfestijn. Veel wandelaars en fietsers legden het prachtige schouwspel vast op de gevoelige plaat of genoten even van de zoete lucht van de geurende tulpen. Terwijl Thijs Res zich met zich met zijn kopmachine zorgvuldig een weg over de paden naast de bedden met gele Eaglewintstulpen baant, verdwijnen de bloemkoppen tussen de vlijmscherpe messen. Op een van de keerpunten stapt Thijs van de machine en geeft de verslaggever een uitleg.

,,Eigenlijk is de Eaglewints een vroege tulp die ronds Koningsdag wordt gekopt, maar door het koude voorjaar is de bloei vooruit geschoven. Dit soort wordt niet gekweekt voor de bloem, maar voor de bol. Dit is de reden dat ze gekopt worden. Als de tulp is uitgebloeid en de bloemblaadjes eraf vallen wordt de stamper van de bloem nog via de bol voorzien van energie. Het afsnijden van de bloem met stamper komt de bol ten goede. Deze kan daardoor nog even doorgroeien. De steel sterft langzaam af en, afhankelijk van de temperaturen, worden de bollen over zes tot acht weken gerooid.” Nu maar afwachten wat De Zanderij ons volgende jaar te bieden heeft. (Foto: Henk de Reus)