De historie van de stolp in Noord-Holland en Akersloot

Akersloot –  Mark van Raaij en Frans Zonneveld verzorgen op 15 november een lezing over stolpboerderijen. Akersloot heeft vele boerenbedrijven gehad. Grote stolpboerderijen maar ook kleine keuterboerderijtjes met een paar koetjes. De meeste boerenbedrijven zijn verdwenen, maar er zijn nog veel verhalen te vertellen en veel foto’s bewaard gebleven. Vele uren spitwerk levert een boeiend verhaal op over de ontwikkeling van stolpen in Noord-Holland en deze regio.

Mark van Raaij trapt om 20.00 uur af met zijn uitleg over de ontwikkeling van de stolp vanaf 1500 tot heden. Na de pauze sluit Frans Zonneveld van de historische vereniging hierop aan met voorbeelden van stolpen en stolpschuren in Akersloot. Van oude en verdwenen stolpen en stolpschuren tot gemengde bedrijven. Wat is er typisch Akersloots in de ontwikkeling van stolpen en stolpschuren? Er is veel verdwenen, maar ook nog veel te herkennen, zoals de vele historische foto’s laten zien.

Aanmelden voor de lezing

De lezing vindt plaats in de bibliotheek aan de Rembrandtsingel 1 (inloop vanaf 19.30 uur). Via www.bknw.nl/agenda kunnen bezoekers een plaats reserveren. De toegangsprijs bedraagt 5 euro inclusief koffie/thee. (Foto: aangeleverd)