De Energiecoaches van CALorie staan voor u klaar

Castricum – Bij CALorie zijn inmiddels ruim twintig gecertificeerde energiecoaches. Dat komt goed uit, want er zijn veel vragen van inwoners. Twee van hen, Pierre Lommerse en Cees Pennings, kregen onlangs hun certificaat. Ze staan te popelen om aan de slag te gaan.

Door Ans Pelzer

Pierre: ,,Iedereen kan bij CALorie terecht met vragen over het energiezuinig maken van je huis. En heel veel mensen doen dat ook. Het begint vaak met het aanvragen van een energiescan. We bekijken dan samen waar de mogelijkheden liggen voor verduurzaming van het huis. We overleggen met de bewoners wat je eraan zou kunnen doen. Een aantal energiescans wordt nog door de gemeente gefinancierd, dus ze zijn voor inwoners gratis. We krijgen veel positieve reacties van inwoners terug. Laatst meldde nog iemand zo tevreden te zijn met de aanschaf van verwarmingsventilatoren: ‘Heb de ventilatoren dit weekend geplaatst en ben er heel blij mee! Het is echt een stuk warmer daardoor. Andere adviezen ga ik nog opvolgen.’ Enthousiaste inwoners, dáár doen we het voor!’’

Waarom energiecoach geworden?

Cees: ,,Het is gewoon leuk om met verschillende mensen na te denken en te praten over de mogelijkheden om hun huis energiezuiniger te maken. Ik ben al heel lang met mijn eigen huis bezig en ben zelf altijd aan het klussen. Ik heb er handigheid in gekregen en vind het leuk om met mensen om te gaan. De hoge energieprijzen en ook meer comfort in huis hebben het allemaal nog versterkt.’’ Pierre: ,,Je hoeft geen dikke portemonnee te hebben. We kunnen ook met kleien maatregelen aan de slag. Voor mensen met een laag inkomen is er ook de mogelijkheid om via Stichting Welzijn Castricum een energieklusser te vragen. Deze kan je helpen met kleine klusjes, zoals radiatorfolie plaatsen.’’ Cees: ,,De beste besparing blijft nog steeds zo min mogelijk energie gebruiken.’’ Een oriënterend gesprek over wat je zoal kunt doen in huis en/of een energiescan aanvragen? Ga naar www.calorieenergie.nl en meld je aan.