De eerstkomende tien jaar nog herten in Akersloot

Akersloot – Hertenkampen zullen vanaf volgend jaar geleidelijk gaan verdwijnen. Het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit heeft een lijst opgesteld met dertig dieren die op hertenkampen en kinderboerderijen gehouden mogen worden. Dam- en edelherten staan niet op die lijst en daarom zal een uitsterfbeleid van kracht worden. In Akersloot zijn echter veel jonge dieren, zodat het nog zeker tien jaar zal duren voordat de herten hier verdwenen zijn.

De CDA-fractie in de gemeente Castricum zocht contact met de beheerders van het hertenkamp aan het Julianaplein, dat al bijna zeventig jaar gezichtsbepalend is voor Akersloot. Assistent-beheerder Piet Veldt vertelde enthousiast over het reilen en zeilen van het hertenkamp. Over de vele ouders met kinderen, grootouders met kleinkinderen die vaak een bezoek brengen aan de hertjes. En natuurlijk ook aan de wallaby en de kippen. Zo’n bezoek is leerzaam en leuk voor jong en oud.

De plaatselijke bakker sponsort oud brood en ook voor de benodigde wortelen is een gulle gever. Een groep vrijwilligers beheert en onderhoudt het terrein. De medewerkers van de groenvoorziening verzorgen het openbaar groen om het hertenkamp heen. De samenwerking met de gemeente verloopt goed en gemaakte kosten voor onderhoud kunnen worden gedeclareerd. Wat betreft het uitsterfbeleid zegt Piet Veldt; ,,Dit is waanzin, de regels schieten hun doel voorbij!’’

Op de foto:
CDA-raadslid Dorien Veldt met assistent-beheerder Piet Veldt. (Foto: aangeleverd)