De Die; de geschiedenis van een eeuwenoud veenriviertje

Akersloot – De Ee, D’Ye, De Die, Het Die; verschillende namen voor hetzelfde eeuwenoude veenriviertje dat ten oosten van Limmen en Heiloo naar Alkmaar liep. Jaap de Graaf schreef een boek over deze waterloop die in het verleden een belangrijke vaarweg vormde tussen Alkmaar en het Alkmaardermeer. Op woensdagavond 22 maart vertelt hij in de bibliotheek in Akersloot in een lezing over het ontstaan en de rol van De Die.

Ook geeft hij aan op welke plaatsen in het landschap en in de stad Alkmaar deze veenstroom nog te herkennen is. Het riviertje had eeuwenlang een zeer belangrijke functie voor het transport van stenen en goederen naar bijvoorbeeld kasteel Ter Coulster. De Ter Coulstervaart kwam uit in Het Die. Een bijzonder verhaal rondom een vierduizend jaar oude veenstroom en een eeuwenoud cultuurgebied met prachtige natuur.

Deze lezing is georganiseerd door Bibliotheek Kennemerwaard in samenwerking met de Historische vereniging Oud-Akersloot. Belangstellenden zijn van harte welkom op woensdag 22 maart om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard aan de Rembrandtsingel 1 in Akersloot. De entreeprijs bedraagt 5 euro. Aanmelden voor deze lezing kan op www.bknw.nl/agenda of bij de klantenservice in de bibliotheek. (Foto: Albert Niessing)