De deur van Gemaal 1879 gaat weer open

Akersloot – Vanwege de covid-19-pandemie zag het bestuur van Gemaal 1879 zich in maart genoodzaakt de openstelling van het Gemaal stil te leggen. Toch willen men zich in de maanden september en oktober weer presenteren. Dit alles onder de strikte voorwaarden die in acht moeten worden genomen. Het bestuur heeft een protocol vastgesteld waarin alle regels zijn vastgelegd. Slechts een beperkt aantal gezonde personen wordt tegelijk binnen gelaten.

Vanaf zondag 6 september om 13.30 uur zal de expositie van Tineke van Hout-de Boer er te zien. Schilderen en boetseren is een wezenlijk onderdeel van Tineke’s leven. In elk werk ziet ze een uitdaging om er spanning en sfeer in uit te drukken. Als autodidact heeft ze zich met veel cursussen, opleidingen en workshops de afgelopen jaren verbeterd en ze leert nog elke dag bij. Zelf heeft ze cursussen en workshops boetseren gegeven. In haar schilderijen werkt ze met diverse technieken (onder meer olieverf, pastel, acryl en aquarel) en heeft daarom een uitgebreid oeuvre. Ze vindt de inspiratie hiervoor in allerlei bronnen, maar vooral in natuur, mensen of dieren.

Wandelen in de omgeving

Ook zal het gemaal weer in werking worden gesteld. Daar is het bestuur trots op. Immers, in het gemaal vond een grote reparatie plaats van een tandwiel. Die mogelijkheid ontstond doordat het RABO-fonds en het Hoogheemraadschap een aanzienlijk deel van de kosten voor hun rekening namen. Het provinciale monument kan zodoende weer laten zien waarvoor het oorspronkelijk bestemd was. Op de openingsdag 6 september en ook op zondag 4 oktober zal om 13.00 uur door de Stichting Oer-IJ vanaf het Gemaal een wandeling van een uur in de omgeving worden georganiseerd. De gebruikelijke wekelijkse uitleg over het Oer-IJ op de bovenverdieping vervalt voorlopig vanwege het ontbreken van ventilatiemogelijkheden.

De kosten voor deelname aan de wandeling bedragen 1 euro. Na afloop het gemaal bezoeken kost ook 1 euro. Het Gemaal aan de Fielkerweg 4 (Klein-Dorregeest) is zondags geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Kijk op www.gemaal1879.nl en www.oerij.eu voor meer informatie.