De bioscoop bracht Reyer en Leny Boersen 67 jaar geleden bij elkaar

Afgelopen zondag vierden Reyer Boersen en Leny Boersen-de Jong hun diamanten bruiloft. Vanwege het coronavirus werd voor het feest een alternatieve locatie gekozen, in dit geval de woning van hun zoon Pim. Met 18 personen bij elkaar werd het toch nog een gezellig samenzijn. Dit vertelden ze afgelopen maandag aan burgemeester Toon Mans, die zijn felicitaties aan het echtpaar overbracht.

Sound of music

Reyer (86) komt uit een gezin van zes jongens en twee meisjes. Z’n vader had een rijwielhandel in Schagen. Leny (83) is geboren in ’t Veld, als tweede in een gezin van vijf jongens en drie meisjes. Haar vader had een eigen bouwbedrijf. Het stel leerde elkaar in 1953 in de bioscoop kennen. Leny’s vriendin Lies nam haar vriend mee naar de bioscoop en de laatste nam zijn vriend Reyer mee. Een romantische film als ‘The sound of music’ is natuurlijk een tranentrekker en doet de liefdeshormonen al snel opspelen. ,,Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt Reyer. Leny vond Reyer wel leuk, maar wilde zich op dat moment nog niet definitief binden. Leny: “Ik was nog maar net zeventien. Onze verkering is ook een paar keer uit geweest. Ik vond er bijvoorbeeld niets aan toen Reyer in militaire dienst was en we niet meer samen konden gaan dansen, iets wat we graag deden.”

Leny verklapt dat ze, in de tijd dat Reyer het vaderland verdedigde, wel eens met andere jongens is uit geweest. Ze begon Reyer wel steeds liever te vinden en Reyer was op zijn beurt een volhouder. Het resulteerde uiteindelijk in vaste verkering. Ze waren beiden ‘van het houtje’, iets wat in die tijd belangrijk was om door de ballotage van de (schoon)ouders te komen. Na zeven jaar trouwden ze. Leny herinnert zich nog van die dag dat het een mooi feest was. Reyer was klassiek gekleed met hoge hoed en jacquet. Aanvankelijk regende het die dag, maar het klaarde direct op toen het kerkelijk huwelijk was ingezegend. Het stel kreeg vier kinderen, drie jongens en één meisje. Inmiddels heeft de familie zich uitgebreid met twaalf achterkleinkinderen.

De bruidegom bekwaamde zich in het banketbakkersvak en werkte onder meer bij Boske en Bakkerij Burgmeijer. Via de laatste konden ze in 1967 in Castricum een woning aan de Wayenburg betrekken. Hier woonden ze totdat ze zeven jaar terug hun huidige appartement aan de Bogaert betrokken. Hier wonen ze nog steeds tot volle tevredenheid.

Hobby’s

Het echtpaar oogt nog zeer vitaal en geniet van het leven. Reyer vermaakte zich na zijn pensioen in zijn volkstuin en was voetbalcoach. Door een loopbeperking heeft hij deze hobby’s achter zich moeten laten. Tijdens zijn Militaire Dienst periode was hij gelegerd in de buurt van Rotterdam. Hij werd direct Feyenoordfan en is dit altijd gebleven. Hij volgt zijn club nog op de voet. Als AZ thuis tegen Feyenoord speelt gaat hij steevast naar het stadion.

Leny is nog net zo actief als dat zij praat. Ze bridget bij twee clubs, is al 50 jaar lid van een kerkelijk zangkoor, dirigent van een kinderkoor en brengt hosties rond bij mensen in de Santmark. Dit laatste werd bemoeilijkt door het coronavirus. Maar Leny is een creatieve vrouw, stopt ‘Ons Heer’ in een enveloppe en doet deze in de brievenbus. Leny: ,,Ik hoop wel dat het virus gauw voorbij gaat en dat ik de mensen weer persoonlijk kan bezoeken.” Het gemis aan sociale contacten in coronatijd compenseren Reyer en Leny onder meer met het maken van legpuzzels van 1500 stukjes. Ook een manier om de tijd door te brengen. Hun geheim van zo’n lang huwelijk? “Lief zijn en lief blijven voor elkaar”, zegt Reyer resoluut. (Tekst: Henk de Reus)

Foto boven:
Burgemeester Toon Mans bracht de felicitaties op gepaste afstand over (Foto: Henk de Reus)

Foto onder:
Reyer en Leny op hun trouwdag (24-5-1960). (Foto: aangeleverd)