Foto boven:
Joop en Riet Remijnse vierden afgelopen zaterdag in aanwezigheid van burgemeester Ben Tap hun 60-jarig huwelijk. (Foto: Henk de Reus)
Castricum – Afgelopen zaterdag feliciteerde burgemeester Ben Tap namens de gemeente Joop Remijnse (83) en Riet Remijnse-Slat met hun 60-jarig huwelijk. Joop en Riet beleefden een primeur, want het was het eerste diamanten paar dat hij in zijn functie als burgemeester van Castricum bezocht.
Door Henk de Reus
Het is even spannend in de huiskamer van de familie Remijnse. Het bruidspaar en hun kinderen zijn best wel benieuwd hoe de nieuwe burgemeester eruitziet. Zijn komst laat nog even op zich wachten en voor Joop en Riet biedt dit ruimte om de verslaggever iets over zichzelf te vertellen.
Joop (83) is op 4 december 1940 in Oegstgeest geboren. Hij groeide op in een gezin met zes kinderen. Zijn vader was verpleegkundige. Riet zag het levenslicht op 30 maart 1942. Zij groeide op in Wassenaar met een zus en vijf broers. Haar vader was bakker.
Dansles
Het stel leerde elkaar in 1958 op dansles kennen. Wat ze van elkaar vonden? Joop: ,,Ik vond Riet wel een lekker vlot ding.’’ Riet vond Joop ‘een echte bink’, die bovendien leuk was om te zien. Samen hebben ze nog voor brons afgedanst. Het was in de tijd dat Rock & Roll hot was. Bill Haley en Chubby Checker waren destijds rijzende sterren. Op dansles werd deze muziek niet gedraaid, omdat dit in de ogen van de dansschoolhouder een extravagant karakter had. Jammer vonden ze dat, want deze muziek vonden ze geweldig. In het weekend gingen de beentjes van de vloer in een dancing waar deze muziek wél werd gedraaid.
Duin en Bosch
Het stel verloofde zich in 1960, twee maanden voordat Joop in militaire dienst ging. In 1961 ging Riet bij het toenmalige Duin en Bosch in Castricum als verpleegkundige werken. Joop trad hier, nadat hij als soldaat was afgezwaaid, het zelfde jaar ook in dienst. Ze hadden hier beiden een eigen kamer. Het stel trouwde in 1964 in Wassenaar. De trouwambtenaar was de toenmalige Castricumse burgemeester Gmelich Meijling, die hiervoor speciaal naar Wassenaar was afgereisd. Het huwelijk betekende wel dat Riet moest stoppen met werken. Zo waren de spelregels in die tijd.
Carin Minimode
Joop en Riet betrokken een kamer in de Torenstraat, boven ‘Carin Mode’. Hier werd in 1965 hun eerste kind ‘Wanno’ geboren. In 1966 verhuisden ze naar de Louise de Colingystraat. Hier zagen dochter Marion en zoon Rob het levenslicht. In 1970 keerde het gezin terug naar de Torenstraat. Joop en Riet hadden inmiddels Carin Mode van de toenmalige eigenaar overgenomen. De naam werd veranderd in ‘Carin Minimode’, een modewinkel voor baby en peuters. Bijzonder om te vermelden is dat Joop en Riet thuis een Duitse herder hadden die precies wist wanneer de winkel open was. Werd er aangebeld voor 9 uur, na 18 uur of tussen half 1 en half 2 als de winkel dicht was, dan sloeg zij aan. Tijdens openingstijden hoorde je haar niet.
Riet runde de zaak van 1972 tot 1998. Joop bleef intussen als verpleegkundige bij Duin en Bosch werken. Hier maakte hij totaal veertig jaar vol. In 2000 ging hij met pensioen. Inmiddels heeft het echtpaar zes kleinkinderen.
Pensioen en hobby’s
Na hun pensioen reisden Riet en Joop met hun camper door veel Europese landen. Ook bezochten zij familie in Australië en deden zij landen als Zuid-Afrika en Cuba aan. Joop is jarenlang voorzitter geweest van de Torenstraatvereniging en hij was zestien jaar voorzitter van de plaatselijke carnavalsvereniging. Hier schopte hij het in 1980 en 1981 tot ‘Prins Carnaval’. Hij heeft 25 jaar een volkstuintje gehad en zou nog graag tuinieren, indien hij niet door een spierziekte beperkt was. Riet houdt van breien en borduren. Ze is nog gezond en goed bij de wekker.
Aankomst burgemeester
Terwijl iedereen binnen in afwachting is van burgemeester Ben Tap en af en toe door het voorraam naar buiten kijkt blijkt deze via de achtertuin binnen te komen. Hij feliciteert het bruidspaar en heeft een kopie van de huwelijksakte van destijds als cadeau meegenomen. Joop en Riet zijn zichtbaar verrast. Hierna neemt hij plaats op de bank, tussen Riet en Joop. Een aanwezige journalist meent zich van de voorgangers van de nieuwe burgemeester te herinneren dat het not done is om tussen het bruidspaar te gaan zitten. Dit weet hij vanuit het verleden als hij wel eens een foto van een bruidspaar met burgemeester moest maken. Oeps, beginnersfoutje? De burgemeester had niet zo snel op het fotomoment gerekend en kan er wel om lachen. Hij schuift een plaatsje op. Als de foto gemaakt is volgt er, onder het genot van een kop koffie, een geanimeerd gesprek tussen de burgemeester en het bruidspaar. Als iemand hem aan het eind vraagt of dit zijn eerste publieke optreden na de afgelopen raadsvergadering is, antwoordt hij bevestigend en volgt er een welgemeend applaus van de aanwezigen. De kop is eraf!