Dankzij tegelophaalservice zorgeloos vergroenen

Castricum – Het najaar is het ideale moment om bomen, struiken en bollen te planten. Daarom biedt de gemeente in oktober een tegelophaalservice. Inwoners kunnen een big bag ophalen bij het gemeentehuis; binnen een week wordt deze aan huis opgehaald.

In het najaar gaan planten in rust. Een goed moment om ze in de grond te zetten. De bodem is in de nazomer nog warm, dus wortels kunnen goed aarden. In de komende lente kan de groei dan direct beginnen. Ook is het najaar vochtiger dan het voorjaar. November is een goede maand om wortelgoed te planten, zoals bomen en heesters, maar ook biologische voorjaarsbollen kunnen nu alvast de grond in. Op www.plantmee.nl staan planttips voor het najaar. Een bloeiende lente plant je in de herfst!

NK Tegelwippen

Vergroenen is belangrijk voor veel dingen: piekbuien opvangen, hittestress voorkomen en biodiversiteit bevorderen. De gemeente heeft de ambitie om in Limmen, Akersloot, De Woude, Bakkum en Castricum zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen. In de openbare ruimte doet de gemeente dit met verschillende projecten; de inwoners zijn op particuliere grond aan zet. Alle ingeleverde tegels tellen mee voor het jaarlijkse NK Tegelwippen. Tegels in de big bags voert de gemeente in op www.nk-tegelwippen.nl. Andere gewipte tegels kunnen inwoners zelf invoeren.

Hoe werkt het

Op alle vrijdagen in oktober kunnen inwoners een big bag afhalen op het gemeentehuis. Een medewerker van de gemeente zit van 12.00 tot 14.00 uur links bij de ingang. Namen en adressen worden genoteerd. De gevulde big bag wordt binnen een week aan huis opgehaald. De big bag moet zo geplaatst worden, dat een vrachtwagen er met een kraan bij kan. Voor de gewipte tegels moet groen in de plaats komen. (Foot: aangeleverd)