Dankzij bezoekcabine eindelijk weer face-to-face contact

Limmen – Bij de ingang van verzorgingshuis ‘De Cameren’ staat sinds 8 mei een bezoekcabine, die het mogelijk maakt dat bewoners van het verzorgingshuis na acht weken eindelijk weer eens face-to-face contact kunnen hebben met familieleden en vrienden. Het initiatief kwam tot stand via plaatselijke ondernemers.

Het is onmogelijk om de spierwitte bezoekcabine over het hoofd te zien als je het pleintje voor de ingang van De Cameren oploopt. Enkele meters naast de cabine hangt een spandoek met de tekst ‘volhouden lieverds’, bedoeld om het verzorgend personeel een hart onder de riem te steken. Aan de binnenkant is de cabine net zo wit als aan de buitenkant. De ruimte binnen is gescheiden door een glazen wand. Aan de bezoekerskant staat een rond tafeltje met drie stoelen. Op het tafeltje ligt een kleedje. Hierop staan koffie, drinkbekertjes, een doos tissues een flesje schoonmaakmiddel en een bloemetje. In de hoek staat een kacheltje voor als het wat kouder is. Aan de andere kant van het glas staat een tafeltje en een stoel voor de ontvanger van het bezoek.

Helemaal geweldig

Bezoekers kunnen vooraf met de gastvrouw van De Cameren een afspraak maken voor een wekelijks bezoekje met een van de bewoners. Milja en dochter Marja Clazing trekken de deur van de bezoekcabine achter zich dicht. Ze zijn zojuist bij vader/opa Henk Clazing op bezoek geweest. De laatste is afkomstig uit Akersloot en woont sinds anderhalf jaar tot volle tevredenheid in De Cameren. Milja zegt dat ze deze vorm van contact helemaal geweldig vindt. ,,Voordat de bezoekcabine kwam zagen we elkaar wel via videobellen en raamzwaaien, maar dat voelt toch anders. Het contact in de cabine is persoonlijker, ondanks het feit dat de ruimtes binnen door glas zijn gescheiden.

Luidspreker

Onder in het raam is een luidspreker aangebracht, waardoor je elkaar goed kunt verstaan. Binnen is het heel huiselijk gemaakt, je krijgt koffie en alles wordt goed schoon gehouden. Voor elk bezoek is 20 minuten uitgetrokken, maar omdat wij vandaag de laatsten waren mochten we wat langer blijven. Dat was heel fijn, niet alleen voor ons, maar vooral voor vader/opa. Vóór de lockdown aten de bewoners ’s middag en ’s avonds gezamenlijk, maar daarna at iedereen apart. Daardoor mis je het contact met elkaar. Door de recente versoepeling van de maatregelen eten de meeste bewoners sinds vorige week tussen de middag in groepjes. Dit is een hele verbetering. M’n vader heeft al meerdere keren gevraagd hoe lang deze situatie nog duurt. Hij wil er graag weer samen op uit met de duo-fiets.”

En vader/opa Henk? Milja en Marja weten zeker dat hij erg van het bezoek heeft genoten. Het was helaas niet mogelijk om Henk zelf te spreken omdat hij na het bezoek meteen weer in quarantaine ging. (Tekst: Henk de Reus)

Foto boven:
De bezoekcabine maakt bezoek aan bewoners van De Cameren mogelijk (Foto: Henk de Reus)

Foto onder:
Binnen is Marja in gesprek met haar opa Henk Clazing (foto aangeleverd)