Cursusleider Hanna Looye: ,,Striptekenen prikkelt je geest”

Castricum – Zijn strips niet meer iets voor de jeugd? Hanna Looye, die de cursus striptekenen voor volwassenen bij Toonbeeld geeft, kan alleen maar lachen om dat idee. Zelf heeft ze aan de academie een klassieke opleiding gevolgd, waar model-, portret- en stillevens tekenen en schilderen de hoofdmoot vormden.

Hanna: ,,Dat is belangrijk voor je kennis van perspectief en anatomie, maar in hoofdzaak statisch. Bij striptekenen is dat radicaal anders. Daar staat beweging centraal en staan anatomie en perspectief in dienst van de dynamiek. Ik ben me op striptekenen gaan toeleggen, toen ik een klein kind had en geen tijd en rust meer voor schilderijen. Daarbij ontdekte ik dat het een voortreffelijk middel is om gebeurtenissen uit je dagelijks leven vast te leggen.”

Verdieping

Aan de hand van voorbeelden en opdrachten leert Hanna de cursisten alles over de compositie van een plaatje. Vervolgens hoe je de verbinding met het volgende plaatje of plaatjes bewerkstelligt, zodat een ‘leesbaar’ verhaal ontstaat. Verder kan een korte tekst het beeld geweldig aanvullen, maar hoe doe je dat? De fijne kneepjes van dat samenspel worden je al doende bijgebracht. Voorkennis is niet noodzakelijk; alleen dat strips je aanspreken en het je leuk lijkt het zelf te doen.

,,Bij striptekenen moeten het beeld en de gedachte die erachter zit voor zich spreken. Het is ook nooit statisch, want er gebeurt altijd iets. Dat laat ik tijdens de cursus zien aan de hand verschillende stripstijlen en -vormen, zoals cartoons, korte gag strips, graphic novels, manga en de ‘klare lijn’. De bedoeling is wel dat de cursisten de theorie meteen in praktijk leren brengen door zelf veel te tekenen en hun eigen beeldtaal en stripfiguren te ontwikkelen.”

Aanmelden

Inschrijven kan via de site www.toonbeeld.tv (> ‘Beeldend’, > ‘Tekenen en schilderen’,> Striptekenen). Bellen met de administratie kan ook: 0251 659012. De cursus telt vijftien lessen op woensdagavond van 20.00 tot 21.30 uur en start in september. Het cursusgeld bedraagt € 189,00 exclusief materiaal. Het atelier is goed geventileerd (gecontroleerd door de gemeente), ingericht op 1,5 meter en de schuifpui kan bij goed weer open. Wie een keer op proef wil meedoen, kan dat aanvragen via de administratie. (Foto: aangeleverd)