Cursisten La Dolce Lingua Castricum volgen Italiaanse les in Lucca

Castricum/Lucca – Ter afsluiting van het lesjaar zijn zevenentwintig leerlingen van taalschool La dolce lingua een week op taal- en cultuurreis geweest in Lucca, een volledig ommuurde stad in Toscane. Een week lang volgden de studenten iedere morgen Italiaanse les op hun eigen niveau. Sommigen vormden samen met hun medecursisten in Castricum een eigen groep. Anderen zaten in de klas met Europese, Aziatische en Amerikaanse medestudenten.

De taalschool in Lucca staat bekend om zijn communicatieve lesmethode. Met verrassende en originele spel- en lesvormen werden de cursisten aangespoord om zoveel mogelijk Italiaans te spreken. Ook buiten de schoolmuren waren de leerlingen supergemotiveerd om Italiaans te blijven praten. Zelfs in de groepsapp was de voertaal Italiaans.

Twee middagen nam docent en gids Agnese de groep mee voor een wandeling. Op maandag kriskras door de stad en uiteraard ook langs het beroemde Anfiteatro. Op donderdag gingen de cursisten mee op ’trekking’ langs het aquaduct ontworpen door Lorenzo Nottolini zover mogelijk de heuvels in naar de waterbron die zesentwintig fonteinen in de stad voorziet van het zuiverste drinkwater. De cursisten namen tijdens de week in Lucca de traditie van veel lucchesi over en vulden hun waterflesjes dagelijks met water uit de fonteinen.

Op woensdagmiddag was er een kookles. De cursisten werden in drie groepen verdeeld en bereidden onder begeleiding van hun Italiaanse docenten het menu dat bestond uit rode borlotti-bonensoep met farro, zelfgemaakte tagliatelle met een saus van groene asperges, prei en walnoten, citroenkip met aromatische kruiden en panna cotta met een perensaus. Daarnaast heeft de hele groep de eerste en de laatste avond samen gegeten in twee typische lucchese ristoranti.

De sfeer was opperbest en iedereen trok ook in kleiner verband met elkaar op. De meesten hebben nieuwe contacten gelegd met cursisten uit andere lesgroepen met wie ze de liefde voor het Italiaans en Italië delen. Vol taalindrukken en mooie ervaringen keerden de meeste cursisten zaterdag weer terug naar huis. Anderen lieten hun partner overkomen of reisden zelf door naar de kust of andere Toscaanse steden. De volgende taalreis staat gepland voor de week van 21 tot 27 april 2024. De bestemming zal dan Napels of Salerno zijn. (Foto: Anne Telkers)