Crowdfundingsactie: help Bart naar het WK Parasurfing in Californië

Castricum – In 2012 stortte de wereld van Bart Beentjes in als gevolg van een ernstig motorongeluk. De Castricummer knokte echter terug en deed er alles aan om weer zoveel mogelijk uit het leven te halen. Daartoe behoorde het leren surfen met behulp van fysiotherapeut Olof van der Steen. In december hoopt Bart mee te doen aan het wereldkampioenschap parasurfing in Californië, waar veel geld voor nodig is.

Door Hans Boot

Bart Beentjes (1988), een kleinzoon van de vroegere groenteboer Bertus uit de Torenstraat, reed op 26 juli 2012 nietsvermoedend op zijn motor naar zijn werk. Bij Halfweg ging het mis, zoals hij vertelt: ,,Een auto wilde mijn weg kruisen en toen deze gas gaf kon ik ‘m niet meer ontwijken. Mijn motor gleed onder mij vandaan en ik kwam onder de auto terecht die over mijn romp, schouders en hoofd heen reed. Dat veroorzaakte tien hersenbloedingen en afasie, een taalstoornis die zich uitstrekt over de gebieden spreken, taalbegrip, lezen en schrijven.”

Het herstel, voor zover mogelijk, werd een lange en zware weg: ,,Ik moest alles opgeven. Volgens de artsen zou ik voor de rest van mijn leven een kasplantje zijn, maar ik dacht daar anders over. Na mijn revalidatie in Heliomare ben ik in 2014 in behandeling gekomen bij Fysiotherapie Donker, Waal en Hilbers aan de Korte Cieweg. Daarvoor had de stichting Surftherapie.nl mij de eerste beginselen van surfen op zee geleerd. Omdat therapeut Olof van der Steen van de fysiopraktijk een enthousiast surfer was, heb ik mij met behulp van hem verder ontwikkeld. Dat kost een hoop energie, gevoel en lef. Vooral omdat de rechterkant van mijn lichaam verlamd is. Langzaam maar zeker kreeg ik de sport onder de knie en slaagde erin om in oktober van dit jaar de grootste beker van het toernooi Para Wave Challenge in Petten in de wacht te slepen.”

Respect

De fysiotherapeut van Bart kent zijn pupil inmiddels door en door: ,,Ik ben al vijftien jaar verbonden aan deze praktijk en heb Bart al een tijd onder mijn hoede. Dat geeft mij veel voldoening, want zelf surf ik vanaf mijn zeventiende en heb nu zesentwintig jaar ervaring in deze sport.” Het behoeft geen betoog dat er bij de oefeningen voor iemand met een lichamelijke beperking voor het uitoefenen van zo’n intensieve watersport meer komt kijken dan anders.

Olof: ,,Bij Bart gaat het om veel krachttraining voor de armen, rug en benen. Daarnaast zijn voor hem balans- en stabiliteitsoefeningen erg belangrijk. De afgelopen twee jaar hebben we ook wekelijks geoefend om van lig naar stand te komen op de surfplank en dat is hem gelukt dankzij zijn doorzettingsvermogen Het doel nu is dat Bart de golven zelf kan ‘aanpeddelen’ en geen zetje krijgt van een begeleider. Hier ligt nog een hele grote uitdaging, maar ik zie het hem nog wel doen. Bart kan en durft namelijk dingen die veel valide mensen niet kunnen en daar heb ik bijzonder veel respect voor.”

Crowdfunding

Na het succes in Petten zijn de pijlen nu gericht op het World Championship Adaptive Surfing dat van 6 tot en met 12 december in Californië wordt gehouden. Bart heeft daarvoor een wildcard gekregen en zou daar natuurlijk graag naartoe willen, mits corona geen roet in het eten gooit. Omdat Bart de reis niet alleen kan ondernemen, wil Olof hem graag op 3 december vergezellen. Dat geldt ook voor surfcoach Carlien. Zij is aan Surftherapie.nl verbonden en tweede coach van Bart. Achter de schermen regelt zij de inschrijving voor dit WK, inclusief de reis, het verblijf, materialen etc. Uiteraard is daar veel geld voor nodig.

Olof: ,,Financieel is er op dit moment nog veel onduidelijk. De International Surfing Association (ISA) heeft toegezegd dat er voor Bart een bedrag is gereserveerd, maar we hebben nog geen idee hoeveel dit is. Daarom zijn we een crowdfunding gestart. Er kan worden gedoneerd via rekeningnummer NL80 ABNA 0833757091 van Stichting Surftherapie.nl ten name van ‘Bart naar de top’. Het geld dat we overhouden zal worden geschonken aan genoemde stichting, waardoor meer mensen met niet aangeboren hersenletsel surflessen kunnen krijgen. Die worden dan een onderdeel van hun revalidatie. Tot slot wijs ik erop dat Bart via instagram is te volgen via: @nah_surferbart.”