Coronavirus treft voedselbank in het hart

Regio – De loods is gesloten, de distributie gestopt, de – over het algemeen oudere – vrijwilligers moeten ter bescherming van hun gezondheid thuis blijven en de aanvoer van vers voedsel stagneert. Het zijn moeilijke tijden voor Voedselbank IJmond, terwijl juist nu een voorziening als deze zo hard nodig is. Een snel groeiende groep kwetsbare huishoudens dreigt op deze manier dubbel slachtoffer te worden van de coronacrisis.

Het bestuur van Voedselbank IJmond heeft daarom besloten om het roer tijdelijk om te gooien en cadeaubonnen uit te delen. Om dat te bekostigen wordt nu geld ingezameld in plaats van voedsel. Deze tijdelijke maatregel is tot stand gekomen na overleg tussen Voedselbank Nederland, supermarkten, leveranciers en gemeenten. Totdat de distributie van voedselpakketten weer mogelijk is worden cadeaubonnen uitgedeeld, waarmee deelnemers zelf hun boodschappen kunnen doen bij de supermarkt. De Voedselbank start zodra het kan de distributie van voedselpakketten weer op.

Echter, met name voor verse producten zullen de deelnemers de komende weken of maanden afhankelijk blijven van deze cadeaubonnen, zo is de verwachting. De Voedselbank betaalt de cadeaubonnen hoofdzakelijk uit eigen zak. De bonnen kunnen de komende drie tot vier weken worden uitgedeeld en met steun van overheid en gemeente wellicht iets langer. De spaarpot raakt echter snel leeg en de crisis is nog niet voorbij. Daarom wordt dringend de hulp gevraagd van de samenleving. Via de website kunnen bedrijven en particulieren online doneren, maar ook het overmaken van een bijdrage op de bankrekening is mogelijk. Alle giften zijn welkom. Om een idee te geven; voor 25 euro kan een gemiddeld gezin drie dagen per week gezond eten.