Corona geen obstakel voor Burendag

Foto boven:
Burendag aan de Eikenhorst, met voor elk wat wils en alles op gepaste afstand.

Castricum – De bewoners aan de Eikenhorst in Bakkum wilden, ondanks corona, toch invulling geven aan Burendag. Een mooi moment om elkaar beter te leren kennen in een tamelijk nieuwe wijk. Met oud-Hollandse spelen, een springkussen, een rodeostier en schildertafels kwam iedereen afgelopen zaterdag aan zijn trekken.

Henk de Reus

Burendag wordt elk jaar op de vierde zaterdag in september gevierd. Het is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranjefonds. De bedoeling is dat de buurt gezellig samenkomt en mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Iris Kanis, Rachel Jaarsma en Astrid Zwanenburg hebben de dag georganiseerd en alle bewoners van Eikenhorst uitgenodigd. Iris: ,,In eerste instantie wilden we een barbecue organiseren, maar deze hebben we afgeblazen vanwege corona. De kans dat je geen onderlinge afstand houdt is dan aanwezig. Op de manier waarop het nu is opgezet kunnen de kinderen zich lekker uitleven en kunnen de ouders contact met elkaar leggen. Precies waar Burendag voor is bedoeld.” Terwijl iets verderop een aantal kinderen het springkussen uittesten vertelt Iris dat zojuist een bokaal is uitgereikt aan degene die het langst op de rodeostier bleef zitten. In elke leeftijdscategorie één.

Schilderen voor ouderen

,,De allerkleinsten is gevraagd om een mooi schilderij op canvas te maken. De doeken worden na afloop aan de bewoners van het verzorgingshuis cadeau gedaan. Dit beantwoordt aan het sociaal maatschappelijk idee achter Burendag,” aldus Iris. Aan een schildertafeltje werken Tess (15 maanden), Jonas (1,5 jaar) en Fenne (2,5 jaar) aan hun schilderij voor de opa’s en oma’s in het verzorgingshuis. Fenne, een Rembrandt in spé, heeft in haar rechterhand een soepstengel en links een penseel. Omdat ze rechtshandig is wil het verkeerde handje nogal eens naar haar mondje gaan. De ouders staan of zitten relaxed aan een borreltje en kletsen wat bij. Dit alles op een afstand waaraan minister Grapperhaus een puntje kan zuigen. (Foto’s: Henk de Reus)

Tess, Jonas en Fenne bezig aan hun schilderij voor de bewoners in het verzorgingshuis.