Corona en toch eten en drinken

Castricum – Maatregelen te over intussen om het coronavirus nog enigszins te kunnen indammen. Ook in de gemeente Castricum, waar over het algemeen is te zien dat passanten zich er goed aan houden. Niet meer dan twee personen de straat op, anderhalve meter afstand houden en binnen blijven als je niet echt naar buiten hoeft. Daarbij wordt het ‘frisse neus’ halen ook beperkt tot een minimale afstand of tot in de tuin. De Dorpsstraat is opeens een straat zoals die bedoeld is, meer fietsers en minimaal autoverkeer.

Toch zul je af en toe naar buiten moeten om etenswaren en meer te kopen bij supermarkt (toiletpapier), slager, bakker dan wel groente of fruit op de wekelijkse vrijdagmarkt. De regels zijn wat strakker aangetrokken, wat zich spiegelt in de plaatselijke winkels die nog open zijn. Daarbij is een bezoek aan bijvoorbeeld boekhandel Laan ook een must vanwege dat thuisblijven. Meer tijd voor een krantje of goed boek, maar er zijn beperkingen bij Laan waarbij je pas naar binnen mag als er iemand naar buiten komt. Ook bij supermarkt Deen is overal te lezen wat de regels zijn, wat nog eens wordt benadrukt met strepen op de vloer bij kassa en counter, die duidelijk de minimum afstand aangeven tussen de personen.

Slagerij Van der Meer heeft een aparte in- en uitgang gecreëerd, waarbij maximaal vier klanten tegelijk in de winkel mogen, dus buiten de beurt afwachten. Ook hier is het mogelijk vlees en vleeswaren online te bestellen en eventueel thuis te laten bezorgen. ,,Wel is duidelijk dat er meer ossenhaas, kalfsoesters etc. worden gekocht omdat er minder in restaurants gegeten wordt, aangezien deze dicht zijn, dus lekker zelf thuis koken”, volgens Joost van der Meer. Bakker Van Vessem had het prima geregeld met dranghekken met een in- en uitgang en maar één klant tegelijk binnen. Nu is alles buiten geregeld vanwege een verbouwing.

Ook filmhuis Corso weet duidelijk te maken dat ze geheel gesloten zijn. Bouwmarkt Multimate laat bij monde van eigenaar John Hes weten: ,,De aanloop begint nu een beetje af te nemen met de strengere regels, maar de verkoop was enorm, waarbij verf en kwasten de deur uit vlogen. Wat zullen die kamers, keukens en dergelijke er weer fris uit komen te zien. Daarbij valt mij op dat werkelijk elke klant zich aan de regels houdt en zijn strepen op de vloer overbodig”, volgens John.

De aanbevolen handschoenen bij benzinepompen blijken afwezig, dus is zelf meenemen een must. Eigenlijk wel logisch dat er geen liggen, ze zouden in no time verdwenen zijn.

De enigen die er moeite mee hebben zijn natuurlijk de horecabedrijven. Voorlopig zijn die tot 1 juni verplicht gesloten, wat voor sommigen natuurlijk niet echt bevorderlijk is. Neem maar de starters die flink geïnvesteerd hebben en zo goed als niets terugverdienen. Dit omzetverlies is niet achteraf goed te maken, maar sommige bedrijven, zoals restaurant Brutaal en Italiaans restaurant Trattoria, proberen via afhaal en/of thuisbezorging toch nog hun klanten ter wille te zijn en nog iets op te vangen van het verdere omzetverlies. (Tekst en foto Aart Tóth)