Corona en de Castricumse huizenmarkt

Prijzen blijven naar verwachting stijgen

Castricum – Je mag toch verwachten dat ook de makelaars last hebben van de gevolgen van de coronacrisis, maar vreemd genoeg is dat niet het geval. Het tegendeel is zelfs waar. De vraag is echter hoe de huizenmarkt zich ontwikkelt als we nog jaren met het virus te maken hebben.

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer heeft onlangs in een interessant artikel in de Volkskrant zijn visie gegeven op het verband tussen de coronacrisis en de huizenprijzen. Als eerste stelde de hoogleraar dat het nu nog meevalt en het vertrouwen in de woningmarkt veel minder is gedaald dan het algemene consumentenvertrouwen. Het aantal kandidaat-kopers dat op een huis afkomt zou weliswaar lager zijn, maar prijsdaling wordt niet verwacht als de crisis over een half jaar is opgelost en zolang de krapte groot blijft. Boelhouwer voegde daaraan toe dat echte prijsdalingen wel te zien zijn als we in een langdurige economische recessie terecht komen met twee of drie jaar zware coronamaatregelen.

Minder kijkers

Het artikel was aanleiding om bij een aantal Castricumse makelaars na te gaan hoe zij de huizenkoop en -verkoop de laatste tijd hebben ervaren. Dick van Amsterdam van Van Amsterdam Garantiemakelaars (foto boven) reageert als eerste: ,,Op dit moment is het eerder drukker dan rustiger op de huizenmarkt dan voor de coronacrisis. Er is nog steeds een stijgende lijn in de prijzen en de te koop staande woningen worden gemiddeld genomen nog steeds vlot verkocht. Overigens is dit een trend die ik ook hoor bij collega’s in het land.”

Gina Karssen, RE/MAX makelaar (© Elisabeth Beelaerts)

Ook zijn collega Gina Karssen van Re/max bevestigt deze uitspraak en zegt: ,,De impact van corona is nauwelijks te merken op de woningmarkt. In het begin zagen we dat de mensen iets terughoudender waren, maar dat was snel weer verdwenen. We zien ook echt nog een groei ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De groep woningzoekenden blijft natuurlijk groter dan het aanbod en daardoor blijft het nog steeds een verkopersmarkt.”

Over het aantal kandidaten voor een woning merkt Gina op: ,,Wij merken dat er minder kijkers op afkomen. Enerzijds komt dit doordat nu alleen die mensen langs komen die ook echt iets willen. Anderzijds heeft het te maken met toch wat terughoudende gedrag. Zeker voor ondernemers was de voorgaande periode erg spannend. Maar ook hier merk ik alweer herstel. Net zoals je het leven op straat al weer wat ziet normaliseren, zien we dit ook terug in het aantal kijkers.”

Glazen bol

Op de vraag of de mensen voorzichtiger zijn geworden en langer wachten met het in de verkoop zetten van hun huis, antwoord Gina: ,,Wij ervaarden juist een tegengestelde reactie. Mensen die plannen hadden om de woning later in het jaar te koop te zetten, hebben het juist naar voren gehaald. Ook omdat het hen eventueel meer tijd zou geven om de woning te verkopen.” En over de prognose van een prijsdaling of juist stijging zegt ze: ,,De verwachting is dat de prijzen nog steeds stijgen. De grote groei is er uiteraard wel uit, maar afgelopen kwartaal is er toch een prijsstijging geweest in onze regio van 5% vergeleken met vorig jaar eerste kwartaal.”

Tot slot vindt Gina het voorspellen van de toekomst ook in dit geval moeilijk: ,,Poe, ik heb geen glazen bol, maar ik verwacht wel dat als de situatie veel langer aanhoud, dit toch impact gaat hebben op de woningmarkt. De grootte van die impact heeft ook met andere factoren te maken, zoals een eventuele stijging van hypotheekrente en hoe groot zal deze dan zijn. Maar ook de werkgelegenheid speelt een rol. Heb ik straks mijn baan nog wel? Dat zal een vraag zijn die toch velen zich zullen afvragen. Ik kan mij zo voorstellen dat het spanningsveld tussen het aantal woningzoekenden en het aanbod niet zal veranderen, maar het aantal serieuze bieders wel afneemt. Prijzen van woningen zullen dan afvlakken en misschien wat gaan dalen op termijn. Wie zal het zeggen? De woningmarkt is een vertrouwensmarkt.”

Rick Martens van Teer Makelaars

Verkoopsnelheid

Ook de medewerkers van Teer Makelaars hebben geen reden tot klagen, zoals Rick Martens verwoordt: ,,We merken dat de markt gezonder wordt, stabieler, en dat is goed. In de laatste weken van de coronacrisis zien we bijvoorbeeld in de regio Castricum dat er iedere week weer meer woningen worden verkocht in de prijsklasse tussen 300.000 en 400.000 euro. Dat geeft aan dat het vertrouwen van de consument onverminderd is.

De krapte-indicatoren in Castricum, Limmen en Akersloot geven echter aan dat de keuze voor potentiële kopers nog steeds erg klein is, dus er is geen sprake van een evenwichtige markt. We zien wel dat er in het hogere en met name het vrijstaande segment wat meer keus komt, maar dat hoeft dus niet negatief uitgelegd te worden. De gemiddelde verkoopsnelheid is nog altijd stabiel en rond de vier weken, terwijl de gemiddelde verkoopprijs in onze regio langzaam naar de vier ton kruipt.” (Tekst: Hans Boot)