Concert Daisy Correia, een uitzonderlijke fadozangeres

Zondag 21 oktober is de fadista Daisy Correia opnieuw te gast bij Toonbeeld in de reeks ‘Concert op zondag’. Bij dat eerdere optreden was het publiek niet alleen enorm verrast door haar prachtige stem, maar ook door de charmante manier waarop zij het verhaal rond de fado vertelde en haar liederen toelichtte.

Daisy – half Portugees, half Nederlands – groeide tweetalig op en kwam herhaaldelijk in Portugal voor een bezoek aan haar familie van vaders kant. Dat bracht haar al vroeg in contact met de fado, de muziek die zo typerend is voor dat land. Dit levenslied, dat ooit ontstond in de armoedige kroegen van Lissabon, is intussen niet meer weg te denken uit de ‘wereldmuziek’. Het is een unieke mengeling van verdriet, weemoed en blijheid. Maar Correia, die is afgestudeerd als zangpedagoge, volgt alles behalve slaafs de geijkte paden. Zij weet met haar zang ook een geheel eigen accent aan de fado te geven.

Wat haar optreden nog versterkt is de begeleiding door Joeri de Graaf (klassieke gitaar) en António Costa (Portugese gitaar). Dit twaalfsnarige instrument, verwant aan de luit, wordt  niet voor niets ook wel de guitarra de fado genoemd. Die licht melancholische klank versterkt de emotionele lading van de fado eens te meer. Zo’n trio staat bij voorbaat voor een prachtige muziekmiddag.

Het concert vindt plaats in de mooie concertzaal van Geesterhage, Geesterduinweg 3 te Castricum en begint om 15.00 uur. Na afloop kan men de middag afsluiten met napraten bij een drankje en een hapje in de gezellige foyer.

Kaarten zijn te reserveren via www.toonbeeld.tv of tel. 0251-659012 en verder verkrijgbaar aan de zaal, bij de Readshop (Geesterduin), muziekhandel Borstlap, Boekhandel Laan en Vivant Rozing (Bakkerspleintje). Volwassenen € 15,50, 65+ € 13,50, kinderen (<12) € 6,50; consumptie (koffie, thee, limonade) in de pauze inbegrepen. (Foto: aangeleverd)