College zet vaart achter plannen verbeteren uitstraling Kerkplein

Castricum – Het college van Castricum pakt de plannen weer op voor het verbeteren van de uitstraling van het Kerkplein. De plannen zijn in 2015 na uitgebreide participatie tot stand gekomen. Vanwege corona en bestuurswisselingen zijn ze niet eerder uitgewerkt. Nu wordt een Voorlopig Ontwerp (VO) gemaakt en een voorbereidingskrediet van 50.000 euro beschikbaar gesteld. Dit budget komt uit het programma ‘Versterking winkel- en verblijfsgebieden Castricum’.

Wethouder Roel Beems (Economische Zaken): ,,De oude dorpskerk is het oudste monument van Castricum en daar moeten we zuinig op zijn. Ik ben blij dat we als college verder gaan met de plannen voor het verbeteren van de uitstraling van het Kerkplein. Dat draagt ook bij onze ambitie dat we het dorpshart van Castricum nog meer willen versterken en we de economische vitaliteit willen stimuleren.’’

Beeldbepalend aanzicht

Het verbeteren van de uitstraling van het plein rondom de oude dorpskerk in het dorpshart van Castricum houdt in dat het beeldbepalend aanzicht van de oude dorpskerk (uit de 11e eeuw) wordt verbonden met de rest van het dorp. Ook wordt de omgeving heringericht zodat het Kerkplein meer uitnodigend en gebruiksvriendelijker wordt.

De plannen voor het verbeteren van de uitstraling van het kerkplein is een idee van Stichting Castricum Monument Ons een Zorg (SCMOZ), ook wel bekend als Stichting Oude Dorpskerk. Ook andere partijen zijn betrokken zoals het Kerkbestuur en andere partijen. De herinrichting van het Kerkplein sluit ook aan bij andere plannen die vallen onder het project ‘Versterking winkelgebied Castricum’.

Meedenken over voorlopig ontwerp

Het uitgangspunt voor het voorlopig ontwerp is dat bijvoorbeeld gekeken wordt naar het groen in de omgeving als ook dat een looproute om de kerk heen wordt ontwikkeld. Directe omwonenden, betrokkenen en belangenorganisaties kunnen meedenken over het voorlopig ontwerp. Verwacht wordt dat eind mei en/of begin juni hiervoor de activiteiten worden gestart. (Foto: Bos Media Services)