ChristenUnie-jongeren voeren actie: ‘100 asielzoekers opvangen’

Castricum – Jongeren van de ChristenUnie voerden vorige week vrijdag actie op het Raadhuisplein in Castricum. Met een eigen motie wilden ze aandacht voor de opvang van asielzoekers in de gemeente. Volgens de jongeren is Castricum een van de negen rijke gemeenten die te weinig doen om Ter Apel te ontlasten.

De jongeren vinden dat alle gemeenten in Nederland hun verantwoordelijkheid moeten nemen om asielzoekers op te vangen. ‘Of de spreidingswet er nu wel of niet komt, iedere asielzoeker heeft recht op een bed’. De jongeren richten hun pijlen met name op de negen rijke gemeenten die naar verhouding te weinig doen in de opvang van asielzoekers. Castricum is daar een van, zo stellen ze. Met posters gaan de jongeren langs rijke gemeenten om aandacht te vragen voor de opvang.

‘Scheve verhouding’

‘De verhouding tussen rijke en arme gemeenten is scheef en onrechtvaardig. De vijfentwintig armste gemeenten in Nederland nemen veel vaker de opvang van asielzoekers op zich. Alleen als alle gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen hoeven er geen asielzoekers meer buiten te slapen en zijn de bewoners van Ter Apel niet meer de dupe van de verstopte asielketen’. In een motie wordt het gemeentebestuur gevraagd voor elke 350 inwoners één asielzoeker op te vangen.

Op de foto:
De jongeren met de poster en flyer waarop de motie is afgedrukt. (Foto: Ans Pelzer)